Na een onzekere Corona-tijd is besloten om het 12e SFERD-symposium dit jaar door te laten gaan. Op 16 september 2020 wordt het symposium georganiseerd met een beperkt aantal bezoekers. Het programma zal simultaan gedraaid worden in 2 groepen, zodat de 1,5 meter afstand tijdens presentaties en pauzes gehandhaafd kan worden. Hierbij biedt hotel van der Valk nog voldoende ruimte voor het bezoeken van een ruime tradeshow.
Hoe heeft Corona invloed op het endoscopisch onderzoek en de reiniging en desinfectie van endoscopen. Worden de eisen aan beschermende maatregelen strenger? Daarnaast wordt aandacht besteed aan het drogen van de endoscoop en aan de routinematige controles.
De kosten voor het bijwonen van dit symposium bedragen €168,-. (doelgroep 2)
Uitvoerende medewerkers reiniging en desinfectie (doelgroep 1) kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief. Zij betalen € 90,-.
Accreditatie is aangevraagd bij de VHIG, VDSMH, SVN en kwaliteitsregister V&V-MDL
Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.
Peter Wahab is na de studie geneeskunde in Amsterdam opgeleid tot internist en later maagdarmleverarts in Nijmegen en Arnhem. Hij promoveerde op het onderwerp coeliakie. Sinds 1999 werkt hij als MDL arts in Rijnstate Ziekenhuis Arnhem. Naast zijn werk als MDL arts heeft hij zich kunnen ontplooien op onderwijskundig, wetenschappelijk en bestuurlijk vlak
Davy Meeus is sinds 2017 Accountmanager Infection Control bij Getinge Benelux. Davy is sinds 2005 in de medische sector werkzaam en heeft in diverse rollen door de jaren heen ervaring opgedaan op het gebied van endoscopie. In deze periode heeft hij nauw samengewerkt met verschillende bedrijven en aanspreekpartners waardoor hij een brede visie op het vakgebied endoscopie heeft ontwikkeld. Bij Getinge heeft hij zich gespecialiseerd op het gebied van endoscopen reprocessing en is hij binnen Getinge op global niveau een gecertificeerd international trainer.
Luuk Willems
Dr. L.N.A. (Luuk) Willems is longarts en heeft als aandachtsgebieden de thoracale oncologie, bronchoscopische interventies, endo-echografie vanuit de luchtwegen (EBUS) en het onderwijs in de opleiding "Geneeskunde" aan de Universteit Leiden. Hij is intensief betrokken bij de opleiding Geneeskunde aan de Universiteit Leiden als blokcoördinator en docent, en is als gastdocent actief bij diverse andere opleidingen. In het verleden heeft hij prijzen ontvangen voor beste LUMC docent, beste RUL docent, en beste geneeskundeblok. Hij is opleider voor de vervolgopleiding tot longarts in het LUMC.
Paul Caesar is sinds dit jaar werkzaam als Reprocessing and Infection Controle Leader Europe, Middle East and Africa bij PENTAX Medical Europe. In die functie is hij onder andere verantwoordelijk voor trainingen op het gebied van infectiepreventie, review van IFUs, advisering en consultaties op het gebied van reprocessing, en ondersteuning van de afdelingen product marketing, quality & regulatory affairs, Sales en Service Daarvoor was hij werkzaam als DI, DSRD, DSMH werkzaam bij onder andere Ziekenhuis Tjongerschans (Heerenveen), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Sinds 1992 houdt hij zich al bezig met de reprocessing van flexibele endoscopen. Heeft diverse cursussen gegeven en modules geschreven op het gebied van hygiene en infectiepreventie, ook ten aanzien van reprocessing flexibele endoscopen.
Tjerk Koopman is mede oprichter van o.a. Isogen Lifescience B.V. en Mastiline B.V. Sinds 1998 is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van detectie-instrumentatie voor gebruik binnen de biotechnologische laboratoria en veterinaire industrie. Vanaf 2007 is hij de drijvende kracht achter meerdere ontwikkelingen op het gebied van ATP detectie. Het inzetten van deze kwantitatieve technologie voor de controle van verontreinigingen van flexibele endoscopen is de aanzet voor de mede-oprichting van Check and Care B.V.
Maike Koningsstein
(1979) studeerde Medische Biologie aan de VU in Amsterdam. Na het voltooien van haar Masteropleiding in 2006, vertrok ze voor een onderzoeksproject “From Farm to Fork; The impact of human antimicrobial use on antimicrobial resistance” Naar Kopenhagen in Denemarken. Dit project vormde een begin van haar proefschrift onder leiding van Kåre Mølbak (de Deense versie van Jaap van Dissel) en Tine Hald bij het Deense RIVM (Statens Serum Institut) en de Technische universiteit van Kopenhagen. In 2011 verliet ze Denemarken weer en ging terug naar Amsterdam om te beginnen met haar onderzoeksbaan bij de epidemiologie afdeling van het RIVM, waar ze verder epidemiologisch onderzoek deed naar antibiotica resistentie. In 2015 besloot zij om alle theoretische kennis over infectieziekten in te ruilen voor een meer praktisch ingestelde baan als infectiepreventie deskundige. Dit leidde ook tot haar opleiding tot DSRD en haar interesse in de endoscopie. Begin dit jaar (2020) is de stap gemaakt naar Cantel, een bedrijf dat zich toelegt op desinfectiemachines en verbruiksartikelen op het gebied van de endoscopie reiniging en desinfectie. Bij Cantel is zij verantwoordelijk voor het opzetten en geven van de interne- en externe scholingen en ondersteunt zij het sales- en technische team met inhoudelijke kennis over infectiepreventie en microbiologie. Mw. Koningstein heeft meerdere publicaties op haar naam staan op het gebied van antibioticaresistentie en infectieziekten in vooraanstaande bladen als o.a. de American Journal of Infection Control en Clinical Infectious Diseases.
Angelique Fluitman is van oorsprong medisch analist en heeft jaren onderzoekswerk gedaan bij het CLB (nu stichting Sanquin) en het RIVM. Na een verhuizing naar het noorden van Nederland werkte zij vanaf 2010 als scopendeskundige en DSMH in diverse ziekenhuizen. Sinds februari is zij werkzaam bij ziekenhuis Tjongerschans in het Friese Heerenveen. De afgelopen jaren heeft zij activiteiten verricht voor diverse commissies van zowel vDSMH als SVN. Zij is al jaren door SVN afgevaardigd lid van SFERD.
Met haar presentatie wil ze de zin en onzin van de kledingvoorschriften voor de reiniging en desinfectie van de flexibele endoscopen bespreken. De Corona crisis neemt zij mee in de overwegingen.
.
Marlies Overvelde is algemeen klinisch fysicus in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Na haar opleiding en promotie in de Technische Natuurkunde heeft zij de opleiding tot klinisch fysicus gevolgd in de Reinier de Graaf Groep in Delft. Als klinisch fysicus heeft zij kennis van natuurkundige principes zorgt ze ervoor dat nieuwe en bestaande medische apparatuur en technieken veilig en verantwoord worden toegepast. In het ZGV is zij voorzitter van de werkgroep flexibele scopen.
Paul Breedveld studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft waar hij in 1991 en 1996 cum laude zijn MSc en PhD graden behaalde. Hij breidde zijn ervaring in ruimterobotica uit naar het medische veld en zette zijn onderzoek voort met het ontwerpen van innovatieve medische apparaten geïnspireerd door slimme oplossingen in de natuur, gesponsord door twee persoonlijke onderzoekssubsidies van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Hier vindt u een foto-impressie van het SFERD Symposium 2020.
Klik hier om de presentatie te starten.
De presentaties van de sprekers kunt u hier downloaden:
Automatische controle van flexibele endoscopen op biologische verontreinigingen - Tjerk Koopman
Bio-Insired Flexible Instruments - Paul Breedveld
Bronchoscopie en expositie - Luuk Willems
Hangen of drogen - Maike koningstein
Het belang van een totaalconcept - Davy Meeus
IT‘S TIME TO GO HORIZONTAL! - Paul J Caesar
Kwartaalcontroles bij reiniging en desinfectie van endoscopen - Marlies Overvelde
MDL- endoscopie in tijden van Corona - Peter Wahab
Nut of noodzaak van kledingeisen CSD na Covid - Angelique Fluitman
Met 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.
Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station
Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60
Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal
De evaluatie van het SFERD symposium in 2020 hier downloaden.