• SFERD 2019, dinsdag 17 september 2019, Veenendaal

  SFERD 2019, dinsdag 17 september 2019, Veenendaal

 • Het verhaal van Kees

 • STIP bestuur met van links naar rechts Pieter Sloot, Carolien Oldenkamp-Berkelaar en Kees Ballemans

 • Contactpersonen Infectie Preventie
 • STIP Trofee
 • Het verhaal van KeesAfdrukken

Contactpersonen Infectie Preventie, Operatiekamer

Contactpersonen Infectie Preventie, Operatiekamer

Datum:
22 nov 2019
Einde:
20 mrt 2020
Code:
CIPO19
Prijs v.a.:
€ 945
Plaats:
Arnhem / N.t.b.
Datum Begin Einde Duur Locatie
22 nov 201909:3016:307Arnhem
6 dec 201909:3016:307Arnhem
10 jan 202009:3016:307Arnhem
14 feb 202009:3016:307Arnhem
20 mrt 202013:0017:004Arnhem

Omschrijving

Contactpersonen Infectie Preventie, Operatiekamer

Algemeen

Inleiding

cipoInfectiepreventie en hygiënisch werken vormen een onlosmakelijk deel van de werkzaamheden op het operatiekamercomplex. OK-medewerkers zijn doordrongen van de risico’s die er voor de patiënten zijn. Deze CIP-training vertaalt de infectiepreventietheorie voor CIP naar jullie werkomgeving in het operatiekamercomplex. Infectiepreventie wordt verder uitgediept. De training kan ook op locatie gegeven worden: jouw instelling kan onze trainingslocatie worden. STIP maakt dan afspraken om OK gebonden theorie in de praktijk te ondervinden, zoals de praktijktraining die STIP al op OK’s organiseert met rookproeven en een bezoek aan de technische ruimte, waar de technische dienst uitleg geeft, zodat het systeem achter de schone lucht inzichtelijker wordt.

Naast kennis krijg je vele handvatten om zelf verbeteracties in gang te zetten op jouw OKC.

Doel

Deze training biedt kennisbevordering op het gebied van infectiepreventie, ter verbetering van de kwaliteit van infectiepreventie in de organisatie van de cursist. De cursisten ondersteunen de implementatie van het hygiëne en infectiepreventiebeleid in de organisatie.

Doelgroep

De training wordt gegeven door gecertificeerde deskundigen infectiepreventie, een kwaliteitscoördinator en communicatiedeskundigen met een ruime deskundigheid op het gebied van infectiepreventie en verbetertrajecten. Tijdens deze training komen onder andere de volgende items aan bod:

 • Micro-organismen; wat zijn dit, waar zitten ze, wat kunnen / moeten we er mee
 • Overdracht van micro-organismen
 • Infectie preventieve maatregelen, zoals handhygiëne, persoonlijke hygiëne, beschermende middelen
 • Reiniging, desinfectie, steriliteit
 • Bloedoverdraagbare ziekten
 • Richtlijnen Werkgroep Infectie Preventie
 • Antibiotica en resistentie van micro-organismen
 • Luchtbeheersing
 • Post Operatieve Wond Infecties
 • Invulling van de taak van een Contactpersoon Infectie Preventie

Trainingsdagen

De training voor Contactpersonen Infectie Preventie (CIP) omvat vier dagen (9.30-16.30 uur) met een studiebelasting van 10 uur. Aansluitend wordt een middag gepland waarin de deelnemers hun ervaringen delen met een groter publiek.

Naast de noodzakelijke basiskennis infectiepreventie wordt theorie gedurende deze vier dagen afgewisseld met begeleiding en uitvoering van praktijkopdrachten. Tussen iedere trainingsdag is voldoende tijd om de praktijkopdrachten uit te voeren. De praktijkopdrachten worden vastgesteld en uitgevoerd in overleg met de instelling, zodat de CIP een vooraf afgesproken ‘product’ kunnen leveren, bijvoorbeeld een handhygiëne campagne.
Als de huiswerkopdracht een meting of het uitvoeren van audit is, dan wordt dit uitgevoerd in overleg met en in opdracht van de leidinggevende.

De praktijkopdrachten zijn gebaseerd op de kwaliteitscirkel van Deming (Plan-Do-Check-Act) en kunnen in het kader van patiëntveiligheid geplaatst worden in het Veiligheids Management Systeem.

Inschrijving

De kosten bedragen € 995,- (doelgroep 2) per persoon, inclusief koffie/thee en lunch.

Bij twee of meer aanmeldingen uit eenzelfde zorgorganisatie ontvangt u extra korting.
De kosten bedragen dan  € 945,- per persoon (doelgroep 1). 

Het minimum aantal deelnemers is 14; maximaal kunnen 20 mensen participeren.

Accreditatie:

Deze training is door het kwaliteitsregister V&V geaccrediteerd voor 28 punten, bij aanwezigheid op alle dagen.

Accreditatie LVO wordt aangevraagd.

Evaluatie

STIP maakt gebruik van evaluatieformulieren voor haar eigen verbetertraject. Het evaluatieformulier wordt door iedere deelnemer aan het eind van de trainingsdag ingevuld. De evaluaties worden door STIP verwerkt en op de website gepubliceerd.

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er kunnen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Contact

STIP, Carolien Oldenkamp-Berkelaar via info@infectiepreventieopleidingen.nl

Trainers

Deskundige infectiepreventie

Kees Ballemans

Kees Ballemans Kees Ballemans deskundige infectiepreventie, is sinds 2002 eigenaar van Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Na jarenlange ervaring als microbiologisch analist werkt Kees sinds 1990 als deskundige infectiepreventie voor zeer diverse organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandige behandelcentra. Ballemans won als enige deskundige infectiepreventie in Nederland tweemaal de Infectie Preventie Prijs van de VHIG, met een onderzoek over MRSA en de ontwikkeling van het kwaliteitshandboek endoscopen. Kees Ballemans is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Carolien Oldenkamp

Carolien Oldenkamp - Berkelaar Carolien Oldenkamp - Berkelaar is deskundige infectiepreventie. Ze heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Kwaliteitscoördinator / veranderkundige

Pieter Sloot

Pieter SlootPieter Sloot is kwaliteitscoördinator en veranderkundige. Na de opleiding klinisch chemie en HBO medisch microbiologisch analist en werkte Pieter, in de jaren tachtig, als analist bij verschillende microbiologische en immunologische laboratoria. Microbiologisch een interessante periode vanwege de HIV epidemie. Eind jaren tachtig werd hij ziekenhuishygiënist en deed ervaring op met MRSA, Contactpersonen Infectie Preventie en de luchtbeheersing operatiekamers. Bij de VHIG was hij lid congres commissie, voorzitter Regio Midden/Oost en voorzitter commissie Kwaliteit & Beleid. Bij VCCN was Pieter lid commissie congressen en opleidingen. Hij was mede auteur en trainer van Stof en Kiem Arme Ruimten (SKAR gedragstraining). In 2000 volgde hij de kwaliteitsmanagement opleiding en werd coördinator kwaliteit & veiligheid in Rijnstate ziekenhuis Arnhem. Daar is hij 18 jaar betrokken geweest bij kwaliteitsonderzoeken, audit(beleid), verbeter- en verandertrajecten, prospectieve risico inventarisaties en begeleide hij 46 stagiaires. Hij gaf o.a. les in projectmatig werken, audits en kwaliteitsmanagement. In 2018 is hij gestopt in Rijnstate en wijdt zijn tijd aan STIP en zijn andere eigen activiteiten.

 

Communicatiedeskundige

Lars Ratering

Lars Ratering Mijn kracht ligt in het uitdagen van mensen met hun persoonlijke leerthema. Ik zorg ervoor dat je in een veilige setting met warmte, uitdaging en humor in leersituaties wordt gebracht. En….bij mij mag er gelachen worden! Ik werk graag op een speelse manier. Ik kom er steeds meer achter dat mensen het makkelijkste bewegen als ze vanuit creativiteit en vrijheid aan de slag gaan. Bij mij dus niet alleen denken, maar ook doen en ervaren. Ik ben gedreven, enthousiast, pragmatisch en begaan met het verhaal dat mensen meenemen. Ik focus mezelf daarbij op begeleiding van team en individu bij veranderingen.

Maud Litjens

maudlitjens Maud Litjens werkt al ruim 10 jaar als trainer/docent en coach op het gebied van leiderschap, management en persoonlijke ontwikkeling en heeft ruime ervaring in zowel het bedrijfsleven als in de gezondheidszorg en in de non-profit sector. Haar passie is via speelse wijze mensen in hun kracht te zetten zodat zij weer persoonlijk leider zijn over hun leven. Oorspronkelijk is zij als arbeidsjurist en later tevens als mediator werkzaam geweest.

Franciska Dekker

Franciska DekkerFranciska Dekker is begaan met leiderschapsontwikkeling. Zij ziet leiderschap los van een positie. Haar vertrekpunt is dat we allemaal (al) leiders zijn, eenvoudig omdat we ons eigen leven leiden, samen met anderen. Elke dag maken we onze afwegingen en keuzes, bewust en onbewust. Daarin zijn we uniek, en is het belangrijk om “jezelf” te zijn, “want er zijn al zoveel anderen” (Loesje!). De meeste mensen willen dat ook graag, maar het is niet altijd duidelijk “wie je in wezen bent”. Op die puzzel heeft ze zich in gespecialiseerd: wie ben je (in wat je doet), en hoe werkt dat door in je communicatie, in je doelen behalen en de invloed die je wilt hebben. Franciska werkt met lager, midden en hoger kader van universiteiten, opleidings- en onderzoeksinstituten, in met name onderwijs en gezondheidszorg. Zij werkt ook met midden en hoger kader in diverse sectoren van het bedrijfsleven.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

Downloads / Tips:

 • Voorbeeld taakomschrijving Contactpersoon Infectie Preventie (Hygiëne Kwaliteitsmedewerker/HKM; aandachtsvelder infectiepreventie)

Locatie

Hotel Haarhuis Arnhem

hotel haarhuis arnhemBest Western Plus Hotel Haarhuis is een luxe viersterrenhotel in het hart van Arnhem, op loopafstand van het Centraal station. 
Parkeren is mogelijk achter het hotel (beperkt aantal plaatsen, € 15,- per dag). 
Parkeren kan ook in Parkeergarage Centraal. Deze ondergrondse parkeergarage ligt voor Hotel Haarhuis en beschikt over 1.035 plaatsen (maximale dagtarief € 15,-).

Hotel Haarhuis Arnhem

Stationsplein 1
6811 KG Arnhem
Tel. +31 (0)26 442 74 41

Plan uw route naar Hotel Haarhuis Arnhem

Tevens is het mogelijk deze training bij één van de deelnemers te organiseren of een praktijkdag/dagdeel.
Je kunt je hiervoor aanmelden!

Evaluatie

Hieronder vindt u de evaluaties van eerdere CIP trainingen

 


Deze activiteit boeken: Contactpersonen Infectie Preventie, Operatiekamer

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW

  Doelgroep 1 (zie omschrijving)

Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie