AfdrukkenE-Mail Adres

Antibioticaresistentie en typering

Datum:
ma, 15 mrt 2021
Code:
TYP20A
Prijs v.a.:
€ 350
Plaats:
Arnhem

Omschrijving

Antibioticaresistentie en typering

Algemeen

Inleiding

Antibioticaresistentie en typeringSteeds meer bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dat heeft ernstige gevolgen. Als we nu niets doen, zijn aan gewone behandelingen en operaties in de toekomst grote gezondheidsrisico's verbonden.
Ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn, worden dan weer levensgevaarlijk. Antibioticaresistentie vormt een 'onzichtbare', wereldwijde dreiging voor de gezondheid.
Samen met professionals in de zorg, veehouderij, voeding en milieu ondernemen de ministeries van VWS, EZ en I&M nationaal en internationaal actie. Hun integrale 'One Health'-aanpak richt zich onder andere op zorgvuldig gebruik van antibiotica, stimuleren van infectiepreventie, verbeteren van monitoring en toezicht, onderzoek naar nieuwe middelen en alternatieven en communicatie. (Bron nieuwbrief VWS maart 2017)

Doel

De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag kennis over:

 1. antibiotica resistentie (ABR), mechanismen waardoor deze resistentie kan ontstaan en het belang van maatregelen;
 2. typeringsmogelijkheden van bacteriën waardoor verschillende stammen gevolgd kunnen worden;
 3. nut en noodzaak van typeringen in relatie tot outbreak management en infectiepreventie maatregelen.

Doelgroep

 • Deskundigen infectiepreventie
 • Artsen microbioloog
 • Overige geïnteresseerden

Inhoud training

Tijdens deze training gaan wij ons verdiepen in antibioticaresistentie en typeringen. Waarom worden micro-organismen resistent, waar zit de resistentie, wat zijn triggers voor resistentie, waar grijpt de resistentie aan bij het micro-organisme?

Door typering van multiresistente bacteriën weten wij welke bacteriën hetzelfde zijn en hoe de verspreiding waarschijnlijk heeft plaats gevonden. Hierdoor kunnen gerichte maatregelen genomen worden zoals: wie is gekoloniseerd met multiresistente bacteriën, welke verspreidingswegen dienen geblokkeerd te worden, welke extra maatregelen genomen moeten worden, etc.

Onderdeel van de training:

 • Wat is multiresistente en hoe ontstaat het;
 • Wat is bacterie typering
 • Verschillende soorten typeringen
 • Mogelijkheden voor typeringen
 • Meest gebruikte typeringen
 • Nut en noodzaak typering
 • Interpretatie uitslagen voor een effectieve infectiepreventie aanpak.

Voorbereiding & Studieduur

Ter voorbereiding dient de deelnemer zich te verdiepen in de werkwijzen en procedures die in de eigen organisatie gebruikt worden.

Trainingsdagen en inschrijving

De kosten voor VHIG leden bedragen € 350,-. inclusief koffie/thee, lunch en syllabus.

De kosten (voor niet VHIG leden) bedragen € 375,-. inclusief koffie/thee, lunch en syllabus.

De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.
Bij meerdaagse trainingen kan per dag uw aanwezigheid worden weergegeven

Accreditatie

 • VHIG: 30 punten, categorie 4.

Aanvullende informatie

De training start bij een deelname van minimaal 18 personen, groepsgrootte is maximaal 24 personen.

Evaluatie

STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.

Programma

Programma

9:30 - 10:00     Ontvangst
10:00 - 10:15     Introductie STIP
10:15 - 10:55     Antibioticaresistentie, mechanismen en aangrijpingspunten van resistentie van micro-organismen
Fer Vlaspolder, arts-microbioloog
10:55 - 11:05     koffiepauze
11:05 - 11:45     typering van micro-organismen
Kim van der Zwaluw onderzoeker, RIVM
11:45 - 12:25     introductie infectiepreventie en typeringen
Veronica Weterings, deskundige infectiepreventie Amphia ziekenhuis
12:25 - 13:15     Lunch
13:15 - 15:45     Workshops
ABR, typeringen en infectiepreventie in de praktijk onder begeleiding van de docenten passeren diverse praktijksituaties de revue. Heeft u al vragen? stuurt u deze vooraf in.
15:45 - 16:00     Terugkoppeling en evaluatie
16:00         Sluiting

Trainers

Veronica Weterings

Veronica WeteringsVeronica Weterings startte haar loopbaan in 2002 als microbiologisch analist in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Na 8 jaar maakte zij de overstap naar de functie deskundige infectiepreventie en werkt momenteel aan haar promotieonderzoek op het gebied van infectiepreventie en antimicrobiële resistentie.
Ze is betrokken bij het beheersen van diverse (grote) uitbraken met bijzonder resistente micro-organismen in de ziekenhuis- en verpleeghuissetting, waarbij typeringen van de micro-organismen haar bijzondere interesse heeft.
Daarnaast is zij namens de VHIG benoemd tot lid van de NVMM werkgroep Microbiële typering in het kader van infectiepreventie.

Kim van de Zwaluw

Kim van de ZwaluwKim van der Zwaluw is sinds 2000 werkzaam als microbiologisch analist bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven.
Zijn werk is gefocust de moleculaire typering van bacteriën met verschillende methoden waaronder whole genome sequencing. Hij heeft gewerkt aan verschillende bacteriesoorten waaronder E. coli, Salmonella, methicilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en carbapenemase producerende Enterobacterales (CPE).
In 2015 publiceerde hij de carbapenem inactivatie methode (CIM), welke inmiddels wereldwijd wordt gebruikt om carbapenemase activiteit aan te tonen.

Fer Vlaspolder

fervlaspolderFerdinand Vlaspolder, geboren in Rotterdam (1952), waar hij zijn laboratoriumopleiding genoot en werkzaam was als analist gedurende 3 jaar. Na de militaire dienstplicht begon hij de studie geneeskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam (1974-1981).
Alvorens hij zijn specialisatie tot arts-microbioloog begon in Utrecht (1984) werkte hij 3 jaar als GGD arts. Gedurende zijn specialisatie (1984-1989) startte hij zijn promotie onderzoek, hetgeen werd afgerond met een proefschrift in 1990. Het vak als arts-microbioloog verrichtte hij in verschillende Nederlandse ziekenhuizen.
Sinds 2013 was hij werkzaam in de diverse ziekenhuizen. (Maasstadziekenhuis, Rotterdam; Oogziekenhuis, Rotterdam; Het VanWeel-Bethesdaziekenhuis, Dirksland; Medisch centrum Spijkenisse).
Hij publiceerde en presenteerde over uiteenlopende onderwerpen binnen de medische microbiologie.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Locatie

Hotel Haarhuis Arnhem

hotel haarhuis arnhemBest Western Plus Hotel Haarhuis is een luxe viersterrenhotel in het hart van Arnhem, op loopafstand van het Centraal station. 
Parkeren is mogelijk achter het hotel (beperkt aantal plaatsen, € 15,- per dag). 
Parkeren kan ook in Parkeergarage Centraal. Deze ondergrondse parkeergarage ligt voor Hotel Haarhuis en beschikt over 1.035 plaatsen (maximale dagtarief € 15,-).

Hotel Haarhuis Arnhem

Stationsplein 1
6811 KG Arnhem
Tel. +31 (0)26 442 74 41

Plan uw route naar Hotel Haarhuis Arnhem

Evaluatie

Hieronder vindt u de evaluaties van eerdere trainingen Antibioticaresistentie en typering


Deze activiteit boeken: Antibioticaresistentie en typering

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW


Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie