Steeds meer bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dat heeft ernstige gevolgen. Als we nu niets doen, zijn aan gewone behandelingen en operaties in de toekomst grote gezondheidsrisico's verbonden.
Ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn, worden dan weer levensgevaarlijk. Antibioticaresistentie vormt een 'onzichtbare', wereldwijde dreiging voor de gezondheid.
Samen met professionals in de zorg, veehouderij, voeding en milieu ondernemen de ministeries van VWS, EZ en I&M nationaal en internationaal actie. Hun integrale 'One Health'-aanpak richt zich onder andere op zorgvuldig gebruik van antibiotica, stimuleren van infectiepreventie, verbeteren van monitoring en toezicht, onderzoek naar nieuwe middelen en alternatieven en communicatie. (Bron nieuwbrief VWS maart 2017)
De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag kennis over:
Tijdens deze training gaan wij ons verdiepen in antibioticaresistentie en typeringen. Waarom worden micro-organismen resistent, waar zit de resistentie, wat zijn triggers voor resistentie, waar grijpt de resistentie aan bij het micro-organisme?
Door typering van multiresistente bacteriën weten wij welke bacteriën hetzelfde zijn en hoe de verspreiding waarschijnlijk heeft plaats gevonden. Hierdoor kunnen gerichte maatregelen genomen worden zoals: wie is gekoloniseerd met multiresistente bacteriën, welke verspreidingswegen dienen geblokkeerd te worden, welke extra maatregelen genomen moeten worden, etc.
Onderdeel van de training:
Ter voorbereiding dient de deelnemer zich te verdiepen in de werkwijzen en procedures die in de eigen organisatie gebruikt worden.
De kosten voor VHIG leden bedragen € 350,-. inclusief koffie/thee, lunch en syllabus.
De kosten (voor niet VHIG leden) bedragen € 375,-. inclusief koffie/thee, lunch en syllabus.
De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.
Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.
Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.
Bij meerdaagse trainingen kan per dag uw aanwezigheid worden weergegeven
De training start bij een deelname van minimaal 18 personen, groepsgrootte is maximaal 24 personen.
STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.
9:30 | - | 10:00 | Ontvangst | ||
10:00 | - | 10:15 | Introductie STIP | ||
10:15 | - | 10:55 | Antibioticaresistentie, mechanismen en aangrijpingspunten van resistentie van micro-organismen Fer Vlaspolder, arts-microbioloog |
||
10:55 | - | 11:05 | koffiepauze | ||
11:05 | - | 11:45 | typering van micro-organismen Kim van der Zwaluw onderzoeker, RIVM |
||
11:45 | - | 12:25 | introductie infectiepreventie en typeringen Veronica Weterings, deskundige infectiepreventie Amphia ziekenhuis |
||
12:25 | - | 13:15 | Lunch | ||
13:15 | - | 15:45 | Workshops ABR, typeringen en infectiepreventie in de praktijk onder begeleiding van de docenten passeren diverse praktijksituaties de revue. Heeft u al vragen? stuurt u deze vooraf in. |
||
15:45 | - | 16:00 | Terugkoppeling en evaluatie | ||
16:00 | Sluiting |
Veronica Weterings startte haar loopbaan in 2002 als microbiologisch analist in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Na 8 jaar maakte zij de overstap naar de functie deskundige infectiepreventie en werkt momenteel aan haar promotieonderzoek op het gebied van infectiepreventie en antimicrobiële resistentie.
Ze is betrokken bij het beheersen van diverse (grote) uitbraken met bijzonder resistente micro-organismen in de ziekenhuis- en verpleeghuissetting, waarbij typeringen van de micro-organismen haar bijzondere interesse heeft.
Daarnaast is zij namens de VHIG benoemd tot lid van de NVMM werkgroep Microbiële typering in het kader van infectiepreventie.
Kim van der Zwaluw is sinds 2000 werkzaam als microbiologisch analist bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven.
Zijn werk is gefocust de moleculaire typering van bacteriën met verschillende methoden waaronder whole genome sequencing. Hij heeft gewerkt aan verschillende bacteriesoorten waaronder E. coli, Salmonella, methicilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en carbapenemase producerende Enterobacterales (CPE).
In 2015 publiceerde hij de carbapenem inactivatie methode (CIM), welke inmiddels wereldwijd wordt gebruikt om carbapenemase activiteit aan te tonen.
Ferdinand Vlaspolder, geboren in Rotterdam (1952), waar hij zijn laboratoriumopleiding genoot en werkzaam was als analist gedurende 3 jaar. Na de militaire dienstplicht begon hij de studie geneeskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam (1974-1981).
Alvorens hij zijn specialisatie tot arts-microbioloog begon in Utrecht (1984) werkte hij 3 jaar als GGD arts. Gedurende zijn specialisatie (1984-1989) startte hij zijn promotie onderzoek, hetgeen werd afgerond met een proefschrift in 1990. Het vak als arts-microbioloog verrichtte hij in verschillende Nederlandse ziekenhuizen.
Sinds 2013 was hij werkzaam in de diverse ziekenhuizen. (Maasstadziekenhuis, Rotterdam; Oogziekenhuis, Rotterdam; Het VanWeel-Bethesdaziekenhuis, Dirksland; Medisch centrum Spijkenisse).
Hij publiceerde en presenteerde over uiteenlopende onderwerpen binnen de medische microbiologie.
Best Western Plus Hotel Haarhuis is een luxe viersterrenhotel in het hart van Arnhem, op loopafstand van het Centraal station.
Parkeren is mogelijk achter het hotel (beperkt aantal plaatsen, € 15,- per dag).
Parkeren kan ook in Parkeergarage Centraal. Deze ondergrondse parkeergarage ligt voor Hotel Haarhuis en beschikt over 1.035 plaatsen (maximale dagtarief € 15,-).
Hotel Haarhuis Arnhem
Stationsplein 1
6811 KG Arnhem
Tel. +31 (0)26 442 74 41
Plan uw route naar Hotel Haarhuis Arnhem