Menu

AfdrukkenE-Mail Adres

Contactpersonen Infectie Preventie

Datum:
vr, 8 nov 2024
Einde:
vr, 28 mrt 2025
Code:
CIP24b
Prijs v.a.:
€ 1245
Plaats:
Utrecht en Nijkerk
Datum Begin Einde Duur Locatie
8 nov 202409:3016:30
29 nov 202409:3016:30
31 jan 202509:3016:30
7 mrt 202509:3016:30
7 mrt 202509:3013:00

Omschrijving

Contactpersoon Infectie Preventie

Actiz Leernetwerk ‘Infectie Preventie voor kwetsbare ouderen (VVT sector) en Gehandicapten zorg’

Algemeen

Inleiding

Oudere damesLeer van elkaar en met vakmensen, hoe u infectiepreventie in uw werk succesvol kunt integreren!

In samenwerking met ActiZ biedt STIP een thematisch leernetwerk infectiepreventie voor kwetsbare ouderen aan. Doel is om zorginstellingen en dus de Actiz leden, te helpen om infectiepreventie op de werkvloer te verbeteren door inzicht, kennis en praktische handvatten.
Veilig wonen en werken in de zorg is onlosmakelijk verbonden met hygiëne en infectiepreventie:
Bewustwording dat alle zorgmomenten en andere contacten met de omgeving van cliënten kunnen bijdragen aan overdracht van micro-organismen en dus mogelijk overdracht van infecties blijkt een punt van aandacht.

Voor de praktische uitvoering en invulling van hygiëne en infectiepreventie in instellingen is het zinvol om een multidisciplinaire groep medewerkers te benoemen en te trainen als Contactpersoon Infectie Preventie (CIP). Het personeel met extra deskundigheid op de werkvloer biedt meer continue aandacht (Plus taak) voor infectiepreventie en vertaalt maatregelen en handelingen op eigen niveau. In de training krijgen CIP extra kennis aangaande microbiologie, overdracht en infectiepreventie, waarna zij als vraagbaak en stimulans op de werkvloer fungeren. Daarnaast kunnen zij de leidinggevenden op de afdeling ondersteunen bij het uitvoeren van audits en implementeren van de richtlijnen / protocollen op het gebied van infectiepreventie.

Tijdens de vierdaagse training wordt een actieve inbreng verwacht van de cursisten. Het leertraject biedt naast de benodigde kennis, praktische huiswerkopdrachten en werkt met vele praktijkvoorbeelden, zodat de cursisten de kennis leren toepassen.

De jaarlijkse Summerschool die rond eind juni, begin juli georganiseerd wordt, is gratis toegankelijk voor de door STIP opgeleide CIP.

Doel

Deze training biedt kennisbevordering op het gebied van infectiepreventie, ter verbetering van de kwaliteit van infectiepreventie in de organisatie waar de cursist werkt. De cursisten ondersteunen de implementatie van de hygiëne en infectiepreventie uitvoering in de organisatie.

Doel van het leernetwerk: leer van praktijkdeskundigen en samen met andere CIP hoe je de infectiepreventie kunt verbeteren in jouw eigen concrete situatie.

Doelgroep

Het leernetwerk staat open voor (zorg)medewerkers die binnen hun eigen organisatie een extra taak op gebied van infectiepreventie krijgen of hebben gekregen. Deelname van meerdere personen uit één organisatie wordt aanbevolen en gestimuleerd.

Inhoud training

De training wordt gegeven door gecertificeerde deskundigen infectiepreventie, een kwaliteitscoördinator en communicatiedeskundige met een ruime deskundigheid op het gebied van infectiepreventie en verbetertrajecten. Tijdens deze training komen onder andere de volgende items aan bod:

 • Micro-organismen; wat zijn dit, waar zitten ze, wat kunnen / moeten we er mee
 • Overdracht van micro-organismen
 • Infectie preventieve maatregelen, zoals handhygiëne, persoonlijke hygiëne, beschermende middelen
 • Reiniging, desinfectie, steriliteit
 • Immunologie en vaccinatie van besmettelijke ziekten, Bloedoverdraagbare ziekten
 • Richtlijnen Werkgroep Infectie Preventie, richtlijnen infectiepreventie
 • Antibiotica en resistentie van micro-organismen (ABR en BRMO)

De praktijkopdrachten en verbeteracties zijn gebaseerd op de kwaliteitscirkel van Deming (Plan-Do-Check-Act). De invulling van de taak van een Contactpersoon Infectie Preventie loopt als rode draad door alle trainingsdagen, waarbij veranderkunde en inzicht in cultuur en gedrag onlosmakelijk zijn verbonden.

Trainingsdagen CIP-training Verpleeg-,Verzorgingshuizen en Thuiszorg

De training voor Contactpersonen Infectie Preventie (CIP) omvat vier dagen (9.30-16.30 uur) met een studiebelasting van 10 uur. Aansluitend wordt een dagdeel gepland waarin de deelnemers hun ervaringen delen met een groter publiek.

Naast de noodzakelijke basiskennis infectiepreventie wordt theorie gedurende deze vier dagen afgewisseld met begeleiding en uitvoering van praktijkopdrachten. Tussen de trainingsdagen is voldoende tijd om de praktijk-opdrachten uit te voeren.

Inschrijving

De kosten bedragen € 1345,- en bij gelijktijdige aanmelding van meerdere aanmeldingen van één organisatie wordt de prijs € 1295,- per persoon. 

ActiZ leden krijgen € 50,- korting.

Het minimum aantal deelnemers is 12; maximaal kunnen 16 mensen participeren.
Prijzen zijn per persoon, inclusief koffie/thee en lunch.
De prijs van de training is laag omdat ActiZ de kosten van de zaal en de lunch op zich neemt.

De CIP-training kan tevens bij u op locatie in-company gegeven worden. Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan voor een in-company training. De data worden in onderling overleg gepland.
Voor meer informatie: info@infectiepreventieopleidingen.nl 

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.
Bij meerdaagse trainingen kan per dag uw aanwezigheid worden weergegeven

Accreditatie:

Deze training is door het kwaliteitsregister V&V geaccrediteerd voor 28 punten, bij aanwezigheid op alle dagen.

Contact

STIP, Carolien Oldenkamp-Berkelaar via info@infectiepreventieopleidingen.nl  
ActiZ, Veronique Tubée is bij ActiZ de aandachtsfunctionaris met betrekking tot het dossier infectiepreventie; v.tubee@actiz.nl

 

Trainers

Marjon Gaikhorst

marjongaikhorst2Marjon Gaikhorst is werkzaam als deskundige Infectiepreventie bij Unic Medical Services BV.
Marjon heeft ruim 25 jaar ervaring in de gezondheidszorg, eerst als (kinder) verpleegkundige en sinds 2004 als deskundige infectiepreventie. Steriele Medische hulpmiddelen en de reiniging en desinfectie van flexibele endoscopen zijn enkele van haar aandachtsgebieden.
Daarnaast heeft ze diverse opleidingen gevolgd in NLP (neuro linguistisch programmeren), coaching en communicatie en geeft ze daarin diverse trainingen vanuit haar eigen bedrijf.

Carolien Oldenkamp

Carolien Oldenkamp - Berkelaar Carolien Oldenkamp - Berkelaar is deskundige infectiepreventie. Ze heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Pieter Sloot

Pieter SlootPieter Sloot is kwaliteitscoördinator en veranderkundige. Na de opleiding klinisch chemie en HBO medisch microbiologisch analist en werkte Pieter, in de jaren tachtig, als analist bij verschillende microbiologische en immunologische laboratoria. Microbiologisch een interessante periode vanwege de HIV epidemie. Eind jaren tachtig werd hij ziekenhuishygiënist en deed ervaring op met MRSA, Contactpersonen Infectie Preventie en de luchtbeheersing operatiekamers. Bij de VHIG was hij lid congres commissie, voorzitter Regio Midden/Oost en voorzitter commissie Kwaliteit & Beleid. Bij VCCN was Pieter lid commissie congressen en opleidingen. Hij was mede auteur en trainer van Stof en Kiem Arme Ruimten (SKAR gedragstraining). In 2000 volgde hij de kwaliteitsmanagement opleiding en werd coördinator kwaliteit & veiligheid in Rijnstate ziekenhuis Arnhem. Daar is hij 18 jaar betrokken geweest bij kwaliteitsonderzoeken, audit(beleid), verbeter- en verandertrajecten, prospectieve risico inventarisaties en begeleide hij 46 stagiaires. Hij gaf o.a. les in projectmatig werken, audits en kwaliteitsmanagement. In 2018 is hij gestopt in Rijnstate en wijdt zijn tijd aan STIP en zijn andere eigen activiteiten.

 

Lars Ratering

Lars RateringLars Ratering. Zijn kracht ligt in het uitdagen van mensen met hun persoonlijke leerthema. Ik zorg ervoor dat je in een veilige setting met warmte, uitdaging en humor in leersituaties wordt gebracht. En….bij mij mag er gelachen worden! Ik werk graag op een speelse manier. Ik kom er steeds meer achter dat mensen het makkelijkste bewegen als ze vanuit creativiteit en vrijheid aan de slag gaan. Bij mij dus niet alleen denken, maar ook doen en ervaren. Ik ben gedreven, enthousiast, pragmatisch en begaan met het verhaal dat mensen meenemen. Ik focus mezelf daarbij op begeleiding van team en individu bij veranderingen.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

Downloads / Tips:

 • Voorbeeld taakomschrijving Contactpersoon Infectie Preventie (Hygiëne Kwaliteitsmedewerker/HKM; aandachtsvelder infectiepreventie)
 • Infectieregistratie bij verpleeghuizen via SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen
 • De toolkit handhygiëne van het SNIV netwerk. Kijk voor meer informatie over deze toolkit op SNIV.
 • De richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie zijn door ZIPnet vertaald naar de praktijk van verpleeghuizen en woonzorgcentra
  zipnet

 

 


Locatie

De training wordt op 2 locaties gegeven. De locaties worden vooraf aan de deelnemers doorgegeven.

De Schakel Nijkerk

deSchakel Centraal in Nederland gelegen, aan de rand van de bosrijke Veluwe. De Schakel is op korte loopafstand van NS station Nijkerk.

Vergader- & Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10
3862 CX Nijkerk
Tel. +31 (0)33 246 08 04

Parkeergelegenheid
Naast gratis parkeren op het eigen terrein en bij het station, kunnen gasten van De Schakel ook betaald parkeren in de parkeergarage de Oosterpoort (schuin tegen over de Schakel). De parkeertarrieven zijn € 0,90 per uur. In de Schakel zijn dagkaarten verkrijgbaar voor € 5,00. Deze parkeergarage is 24 uur per dag open!

Plan uw route naar De Schakel

 

 

Actiz Utrecht

Actiz De CIP-training vindt plaats op het kantoor van Actiz in Utrecht (in het blauwe gebouw). ActiZ is gevestigd op de 3e en 4e verdieping. Svp eerst op begane grond melden bij de receptie.

Actiz Utrecht
Oudlaan 4
3515 GA Utrecht
Tel. 31 (0)30 273 93 93

Openbaar vervoer: in Utrecht rijden frequent bussen, check 9292.

Voor degene die met de auto komen: je kunt gratis parkeren in de parkeergarage bij Oudlaan 4: Rijd in de Oudlaan aan nr 4 voorbij. Aan je rechterhand is de garage (dit is voordat je de hoek om gaat!!) De oprit van de garage gaat omhoog; Aan je linkerhand voor die oprit van de garage is een meld-box. (op basis van beschikbaarheid)

Plan uw route naar Actiz

 

Evaluatie

Hieronder vindt u de evaluaties van eerdere CIP trainingen

 

Deze activiteit boeken: Contactpersonen Infectie Preventie

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTWDeelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie