Menu

AfdrukkenE-Mail Adres

Symposium gedragsverandering infectiepreventie

Datum:
do, 11 mei 2023
Einde:
do, 11 mei 2023
Code:
GVIP
Prijs v.a.:
€ 125
Plaats:
Nijkerk

Omschrijving

Symposium gedragsverandering infectiepreventie 

Donderdag 11 mei 2023, de Schakel in Nijkerk


NB 100 personen maximaal

Algemeen

Inleiding

Het gedrag van zorgmedewerkers bepaalt een veilige infectieprevente cultuur voor patiënt of cliënt. Cultuurombuiging is de kern om een veilig klimaat te laten ontstaan waarbij fouten worden voorkómen en voldoende opvolgtrouw is van de protocollen. Het STIP symposium Gedragsverandering Infectiepreventie is geheel gericht op dit belangrijk thema!     

Doel

Na dit symposium heeft u kennis van een aantal veranderinstrumenten en heeft u vaardigheden om deze toe te passen.

Doelgroep

 • Deskundigen Infectiepreventie
 • Artsen-microbioloog
 • Contactpersonen infectie Preventie (CIP)
 • Infectie Preventie adviseurs (IPA)
 • Kwaliteitsfunctionarissen/verpleegkundigen
 • Deskundigen Scopen Reiniging en Desinfectie
 • Deskundigen Steriele Medische Hulpmiddelen

Inschrijven

De kosten voor het bijwonen van dit symposium bedragen € 175,-. 
Door STIP opgeleide Contactpersonen InfectiePreventie (CIP's) en InfectiePreventie Adviseurs (IPA's) (doelgroep 2) kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief. Zij betalen € 125,-.

Interessant:
Het Regionaal Zorgnetwerk ABR Utrecht heeft een voucherregeling ter bevordering van de infectiepreventie bij organisaties in de verpleeghuis-, gehandicapten- en thuiszorg. Het Zorgnetwerk stimuleert hiermee zorgprofessionals uit deze regio om deel te nemen aan het symposium op 11 mei door de volledige deelnemerskosten te vergoeden voor max. 2 personen per organisatie. Kijk voor de voucherregeling op de website van ZNW ABR Utrecht
Daarnaast zijn er Zorgnetwerken die mogelijk andere regelingen bieden waarme het symposium geheel of gedeeltelijk vergoed kan worden.
Informeer bij je eigen RZN naar de mogelijkheden.
Kijk op deze link voor alle Regionale Zorgnetwerken ABR.

Accreditatie

 • De accreditatie wordt aangevraagd bij de VHIG, VDSMH, VZI en kwaliteitsregister V&V

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Programma

Programma

Het programma is gericht op de volgende vragen:

 • Hoe creëer je een veilige infectiepreventie cultuur voor de cliënt / patïent ?
 • Waarom gedragsverandering ?
 • Hoe creëer je gedragsverandering per persoon of in een groep ?
 • Welke gedragsveranderingstechnieken zijn er zoal ?
 • Hoe de opvolgtrouw van protocollen te vergroten ?

  Deze onderwerpen worden belicht door deskundige sprekers en aansluitend zullen deze punten terug komen in workshops. 

 

8:45  - 9:30  

Ontvangst met registratie en bezoek informatiemarkt

 
9:30  - 9:45  

Interview dagvoorzitter

Marieke Kessels, PhD MSc - CEO Infoland

 
9:45  - 10:25  

Communicatie en gedrag 
Tessa  van Charldorp, assistent professor taal en communicatie 

 
10:25  - 11:05  

Change: Hoe handhygiëne ECHT te implementeren 
Anja Haenen, deskundige infectiepreventie RIVM 

 
11:05  - 11:35  

Koffie pauze en bezoek informatiemarkt

 
11:35  - 12:15  

Leren veranderen 
Martijn Simons, Senior Adviseur en Coach bij Vilans, programmaleider Samen werken aan Infectiepreventie  

 
12:15  - 12:55  

Veranderen door kleurendenken
Aniek Janssen, principal adviseur TwynstraGudde

De kleurentheorie is één van de weinige wetenschappelijke gefundeerde theorieën over veranderen. De theorie ondersteunt bij het realiseren van verandering binnen organisaties. Het gedachtengoed is ontwikkeld door Léon de Caluwé en Hans Vermaak van TwynstraGudde. Het kleurendenken maakt verschillende opvattingen die betrokkenen over veranderingen kunnen hebben, zichtbaar en bespreekbaar. Met behulp van de kleurentest: verkrijg je inzicht in jouw voorkeursstijl van veranderen en in de stijl van jouw collega’s. 

 
12:45  -

13:55

 

Lunch en bezoek informatiemarkt

Heeft u een voedselallergie, geef dit vooraf aan via info@infectiepreventieopleidingen.nl onder vermelding van "GVIP dieetwens"

 
13:55  - 15:05  

Workshopronde 1: Effectieve gedragsverandering met de vijf Gedragslenzen
Sander Hermsen, Principal Behaviour Scientist

 
15:05  - 15:35  

Theepauze en bezoek informatiemarkt 

 
15:35  - 16:45  

Workshopronde 2

 
16:45  - 16:50  

Plenaire terugkoppeling en discussie
dagvoorzitter

 
16:50       

Afsluitend drankje en hapje 

De titels zijn werktitels

 

 

 

 

Sprekers

Marieke Kessels, Dagvoorzitter

 Marieke Kessels

Marieke Kessels PhD MSc is opgeleid als technische bedrijfskundige. Ze is gepromoveerd op het onderwerp veiligheids- en risicomanagement.

Inmiddels werkt ze al ruim 13 jaar bij Infoland, een leverancier van (software) oplossingen op het vlak van kwaliteits- en risicomanagement.

Sinds 2020 vervult ze daar de rol van CEO.

 

Tessa Charldorp

Tessa Charldorp image003

Tessa Charldorp is universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar gesprekken in en rond de zorg. Zo heeft ze onderzoek gedaan naar consulten bij de interne geneeskunde waar behandelwensen en -grenzen besproken worden. En werkt ze momenteel in opdracht van het RIVM aan een project over gesprekken over de HPV-vaccinatie met jeugdverpleegkundigen, ouders/verzorgers en 9-jarig kind. Met haar onderzoek laat ze zien hoe gesprekken een belangrijke rol spelen bij thema’s zoals gedragsverandering en shared decision making. Tessa is tevens docent bij de opleiding Communicatie- en informatiewetenschappen aan de UU en programmacoördinator voor de nieuwe Master of Science Medical Humanities aan de UU in samenwerking met het UMCU.

 

Anja Haenen

Anja Haenen

Anja Haenen

Anja Haenen is werkzaam bij het RIVM als deskundige infectiepreventie. Ze is coördinator van het projectteam SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen). Anja heeft jarenlange ervaring als deskundige infectiepreventie in ziekenhuizen en is naast haar werkzaamheden bij het RIVM ook werkzaam als deskundige infectiepreventie in een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Anja rond momenteel haar promotie onderzoek naar het verbeteren van handhygiëne in verpleeghuizen af. Een project waarin het RIVM en IQ Healthcare van het Radboudumc samen werken om een verbeterstrategie te implementeren. Anja is geregistreerd deskundige infectiepreventie bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en geaccrediteerd door de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG).

Martijn Simons

Martijn Simons is

 

Aniek Janssen

 Aniek Janssen

Aniek Janssen, Principal Adviseur Leadership and Change, auteur het Groot Interventieboek

Aniek heeft haar master behaald aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het gebied van Beleid, Communicatie en Organisatie, specialisatie advies en Verandering. Inmiddels heeft zij meer dan tien jaar ervaring als organisatieadviseur en trainer heeft zij al tientallen opdrachtgevers in diverse branches bijgestaan tijdens verandertrajecten op het snijvlak van veranderkunde, organisatiekunde en leren en ontwikkelen. Daarnaast ontwikkelt en begeleidt Aniek leiders en veranderaars in organisaties. Vanuit deze rol verzorgt zij jaarlijks diverse maatwerktrainingen en masterclasses op het gebied van veranderkunde. Binnen TwynstraGudde is Aniek als Gildemeester verantwoordelijk voor vakontwikkeling en kennisdeling op het gebied van veranderkunde. In 2021 verscheen haar eerste boek: Het Groot Interventieboek, een bundeling van 99 interventies om verandering en beweging te realiseren in organisaties.

 

 

Sander Hermsen

 sander hermsen portret klein kopie

Sander Hermsen is van huis uit gedragswetenschapper en ontwerper, en werkt op het snijvlak van deze twee disciplines aan projecten waarin hij onderzoekt hoe je door het ontwerpen van producten, diensten en communicatie mensen kunt ondersteunen in gezonder en duurzamer gedrag. Hij ontwikkelde samen met een breed team van gedragswetenschappers en designers de Gedragslenzen, een methode die professionals kan helpen om inzichten uit de gedragswetenschappen op systematische en onderbouwde wijze in te zetten. Sander werkt sinds 2020 als principal behavioural scientist bij OnePlanet Research Center aan technologie voor gezondheid en duurzaamheid. 

 

Naam

Naam is

 

 

Foto's

Hier vindt u straks een foto-impressie van het Symposium gedragsverandering Infectiepreventie 2023.

 

Downloads

De presentaties van de sprekers kunt u hier downloaden:

 

Locatie

 

De Schakel Nijkerk

deSchakel Centraal in Nederland gelegen, aan de rand van de bosrijke Veluwe. De Schakel is op korte loopafstand van NS station Nijkerk.

Vergader- & Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10
3862 CX Nijkerk
Tel. +31 (0)33 246 08 04

Parkeergelegenheid
Naast gratis parkeren op het eigen terrein en bij het station, kunnen gasten van De Schakel ook betaald parkeren in de parkeergarage de Oosterpoort (schuin tegen over de Schakel) De parkeertarrieven zijn € 0,70 per uur. In de Schakel zijn dagkaarten verkrijgbaar voor € 4,00. Deze parkeergarage is 24 uur per dag open!

Plan uw route naar De Schakel

 

 

Evaluatie

Na het symposium kunt u de evaluatie rapportage hier downloaden.

 

 

 

 

 


 

 


Deze activiteit boeken: Symposium gedragsverandering infectiepreventie

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW


Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie