Reacties CIP

Gast
30-08-2018
Contactpersonen Infectie Preventie Ziekenhuizen
Open voor kritiek / vragen / opmerkingen, erg fijn!
Gast
21-12-2015
Over CIP training
- Genoeg ruimte voor vragen.
T. Jousma
30-04-2019
Workshops leuk om bij te wonen. Maakt het aantrekkelijk om naar te luisteren.

AfdrukkenE-Mail Adres

Infectie Preventie Adviseurs (IPA)

Datum:
31 jan 2020
Code:
IPA
Prijs v.a.:
€ 885
Plaats:
Utrecht
Datum Begin Einde Duur Locatie
31 jan 202009:3016:307Utrecht
6 mrt 202009:3016:307Utrecht
17 apr 202009:3016:307Utrecht
29 mei 202009:3016:307Utrecht
12 juni 202013:0017:004Utrecht

Omschrijving

Algemeen

Inleiding

Infectie Preventie Adviseurs (IPA) of
Antibiotica Resistentie (ABR) Ambassadeurs

zepriFijn en veilig wonen en werken in de zorg is onlosmakelijk verbonden met hygiëne en infectiepreventie. Door de toename van antibioticaresistente micro-organismen neemt het risico op infectieziekten toe in zorgorganisaties.
Ook de overheid wil dat zorgorganisaties actief werken om verspreiding en besmetting met ABR micro-organismen in te dammen. Bewustwording op infectiepreventie kan vergroot worden door een zorgverlener op te leiden tot ABR ambassadeur of infectiepreventie adviseur. In opdracht van het management gaat deze IPA, samen met de specialist ouderengeneeskunde gestructureerd en planmatig aan de slag om ABR in de zorgorganisatie aan te pakken. Tijdens deze 4,5 daagse training krijgt de IPA kennis en vaardigheden om tools te hanteren om verandertrajecten succesvol in te zetten.

De IPA training is gebaseerd op de succesvolle CIP training die reeds jaren in zorgorganisaties wordt gegeven, met dien verstande dat kwaliteitszorg en veranderkunde een duidelijke verdieping hebben.


Als jij de CIP training al gevolgd hebt, kun je volstaan met een 2-daagse aanvullende opleiding.

Doel

Het bieden van kennisbevordering op het gebied van infectiepreventie, ter verbetering van de kwaliteit van infectiepreventie in de organisatie van de cursist. De cursisten ondersteunen met kennis en kunde de implementatie van het hygiëne en infectiepreventiebeleid in de organisatie.

Doelgroep

Minimaal niveau 4 verpleegkundigen of vergelijkbaar niveau (bijv. kwaliteitsfunctionaris/ beleidsmedewerker/ etc.)

De jaarlijkse Summerschool die rond eind juni, begin juli georganiseerd wordt, is gratis toegankelijk voor de door STIP opgeleide IPA.

Inhoud training

De training wordt gegeven door deskundigen infectiepreventie (geaccrediteerd en met verpleeghuis ervaring), een kwaliteitscoördinator en communicatiedeskundigen met een ruime deskundigheid op het gebied van infectiepreventie en verbetertrajecten. Tijdens deze training komen onder andere de volgende items aan bod:

Infectiepreventie

 • Micro-organismen; wat zijn dit, waar zitten ze, wat kunnen / moeten we er mee
 • Overdracht van micro-organismen • Infectie preventieve maatregelen, zoals handhygiëne, persoonlijke hygiëne, beschermende middelen
 • Reiniging, desinfectie, steriliteit
 • Bloed Overdraagbare Aandoeningen (BOA’s)
 • Urinelozing en stoelgang
 • Opslag van materialen en middelen
 • Richtlijnen en wetgeving infectiepreventie (Werkgroep Infectie Preventie, WIP, RIVM, SRI, ctgb)
 • Antibiotica en resistentie van micro-organismen (ABR en BRMO)

Kwaliteitszorg en Veranderkunde

 • Audits opstellen, uitvoeren en rapporteren • Werken met het instrument Zelfevaluatie
 • Projectmatig werken volgens Twijnstra Gudde
 • Veranderkunde
 • Implementeren van richtlijnen en protocollen
 • Opstellen (strategisch) beleidsplan

De Invulling van de taak van een IPA loopt als rode draad door alle trainingsdagen, waarbij veranderkunde en inzicht in cultuur en gedrag onlosmakelijk zijn verbonden.

Na de training:

 • De IPA heeft inzicht in infectiepreventie (micro-organismen/overdracht/infectieleer), zodat ze het kunnen uitdragen naar collega’s
 • De IPA kan infectiepreventie pro-actief uitdragen (promotie, instructie, voorlichting)
 • De IPA signaleert besmettingsrisico’s, kan een zelfevaluatie doen, een audit uitvoeren op basis van een vastgestelde normenlijst
 • De IPA ondersteunt met het opstellen van een verbeterplan

Trainingsdagen en inschrijving

De training voor IPA omvat vier dagen (9.30-16.30 uur) met een studiebelasting van 20 uur. Aansluitend wordt een dagdeel gepland waarin de deelnemers hun ervaringen kunnen delen met een groter publiek.

Naast de noodzakelijke basiskennis infectiepreventie wordt theorie gedurende deze vier dagen afgewisseld met begeleiding en uitvoering van praktijkopdrachten. Tussen iedere trainingsdag is voldoende tijd om de praktijk-opdrachten uit te voeren.

De praktijkopdrachten worden vastgesteld en uitgevoerd in overleg met de instelling, zodat de IPA een vooraf afgesproken ‘product’ kunnen leveren, bijvoorbeeld een verander campagne.

De praktijkopdrachten zijn gebaseerd op de kwaliteitscirkel van Deming (Plan-Do-Check-Act) en kunnen in het kader van patiëntveiligheid geplaatst worden in het Veiligheids Management Systeem.

Kosten

De kosten bedragen € 995,- en voor leden van Actiz € 945,-  bij inschrijven) per persoon, inclusief koffie/thee en lunch.

Bij twee of meer aanmeldingen uit eenzelfde zorgorganisatie ontvangt u extra korting. Voor niet-Actiz leden bedragen de kosten per persoon € 945,-. Komt u met meer mensen en bent u ActiZ-lid, dan komen de kosten voor deze training op € 885,-  voor ActiZ-leden.

Het minimum aantal deelnemers is 12; maximaal kunnen 20 mensen participeren.

De IPA-training kan tevens bij u op locatie in-company gegeven worden. De data worden in onderling overleg gepland.

Bij meer dan 15 deelnemers ontvangt u korting. Voor meer informatie info@infectiepreventieopleidingen.nl

Accreditatie

Deze training is door het kwaliteitsregister V&V geaccrediteerd voor 28 punten, bij aanwezigheid op alle dagen.

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Trainers

Deskundige infectiepreventie

Kees Ballemans

Kees Ballemans Kees Ballemans deskundige infectiepreventie, is sinds 2002 eigenaar van Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Na jarenlange ervaring als microbiologisch analist werkt Kees sinds 1990 als deskundige infectiepreventie voor zeer diverse organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandige behandelcentra. Ballemans won als enige deskundige infectiepreventie in Nederland tweemaal de Infectie Preventie Prijs van de VHIG, met een onderzoek over MRSA en de ontwikkeling van het kwaliteitshandboek endoscopen. Kees Ballemans is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Carolien Oldenkamp

Carolien Oldenkamp - Berkelaar Carolien Oldenkamp - Berkelaar is deskundige infectiepreventie. Ze heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Kwaliteitscoördinator / veranderkundige

Pieter Sloot

Pieter SlootPieter Sloot is kwaliteitscoördinator en veranderkundige. Na de opleiding klinisch chemie en HBO medisch microbiologisch analist en werkte Pieter, in de jaren tachtig, als analist bij verschillende microbiologische en immunologische laboratoria. Microbiologisch een interessante periode vanwege de HIV epidemie. Eind jaren tachtig werd hij ziekenhuishygiënist en deed ervaring op met MRSA, Contactpersonen Infectie Preventie en de luchtbeheersing operatiekamers. Bij de VHIG was hij lid congres commissie, voorzitter Regio Midden/Oost en voorzitter commissie Kwaliteit & Beleid. Bij VCCN was Pieter lid commissie congressen en opleidingen. Hij was mede auteur en trainer van Stof en Kiem Arme Ruimten (SKAR gedragstraining). In 2000 volgde hij de kwaliteitsmanagement opleiding en werd coördinator kwaliteit & veiligheid in Rijnstate ziekenhuis Arnhem. Daar is hij 18 jaar betrokken geweest bij kwaliteitsonderzoeken, audit(beleid), verbeter- en verandertrajecten, prospectieve risico inventarisaties en begeleide hij 46 stagiaires. Hij gaf o.a. les in projectmatig werken, audits en kwaliteitsmanagement. In 2018 is hij gestopt in Rijnstate en wijdt zijn tijd aan STIP en zijn andere eigen activiteiten.

 

Communicatiedeskundige

Lars Ratering

Lars Ratering Mijn kracht ligt in het uitdagen van mensen met hun persoonlijke leerthema. Ik zorg ervoor dat je in een veilige setting met warmte, uitdaging en humor in leersituaties wordt gebracht. En….bij mij mag er gelachen worden! Ik werk graag op een speelse manier. Ik kom er steeds meer achter dat mensen het makkelijkste bewegen als ze vanuit creativiteit en vrijheid aan de slag gaan. Bij mij dus niet alleen denken, maar ook doen en ervaren. Ik ben gedreven, enthousiast, pragmatisch en begaan met het verhaal dat mensen meenemen. Ik focus mezelf daarbij op begeleiding van team en individu bij veranderingen.

Maud Litjens

maudlitjens Maud Litjens werkt al ruim 10 jaar als trainer/docent en coach op het gebied van leiderschap, management en persoonlijke ontwikkeling en heeft ruime ervaring in zowel het bedrijfsleven als in de gezondheidszorg en in de non-profit sector. Haar passie is via speelse wijze mensen in hun kracht te zetten zodat zij weer persoonlijk leider zijn over hun leven. Oorspronkelijk is zij als arbeidsjurist en later tevens als mediator werkzaam geweest.

Franciska Dekker

Franciska DekkerFranciska Dekker is begaan met leiderschapsontwikkeling. Zij ziet leiderschap los van een positie. Haar vertrekpunt is dat we allemaal (al) leiders zijn, eenvoudig omdat we ons eigen leven leiden, samen met anderen. Elke dag maken we onze afwegingen en keuzes, bewust en onbewust. Daarin zijn we uniek, en is het belangrijk om “jezelf” te zijn, “want er zijn al zoveel anderen” (Loesje!). De meeste mensen willen dat ook graag, maar het is niet altijd duidelijk “wie je in wezen bent”. Op die puzzel heeft ze zich in gespecialiseerd: wie ben je (in wat je doet), en hoe werkt dat door in je communicatie, in je doelen behalen en de invloed die je wilt hebben. Franciska werkt met lager, midden en hoger kader van universiteiten, opleidings- en onderzoeksinstituten, in met name onderwijs en gezondheidszorg. Zij werkt ook met midden en hoger kader in diverse sectoren van het bedrijfsleven.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Locatie

Actiz Utrecht

Actiz De CIP-training vindt plaats op het kantoor van Actiz in Utrecht (in het blauwe gebouw). ActiZ is gevestigd op de 3e en 4e verdieping. Svp eerst op begane grond melden bij de receptie.

Actiz Utrecht
Oudlaan 4
3515 GA Utrecht
Tel. 31 (0)30 273 93 93

Openbaar vervoer: in Utrecht rijden frequent bussen, check 9292.

Voor degene die met de auto komen: je kunt gratis parkeren in de parkeergarage bij Oudlaan 4: Rijd in de Oudlaan aan nr 4 voorbij. Aan je rechterhand is de garage (dit is voordat je de hoek om gaat!!) De oprit van de garage gaat omhoog; Aan je linkerhand voor die oprit van de garage is een meld-box. (op basis van beschikbaarheid)

Plan uw route naar Actiz

Evaluatie

op dit moment zijn er nog geen evaluaties beschikbaarDeze activiteit boeken: Infectie Preventie Adviseurs (IPA)

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTWDeelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie