Reacties

Marja de Putter
29-01-2018
Contactpersonen Infectie Preventie
De inhoud van de cursus, heeft mij verdieping gegeven over de aspecten van hygiëne en hoe dit te implementeren … read more
Inge die Goeij
22-01-2018
(na)scholing ABR en typering
Geeft altijd weer nieuwe inzichten en gaat dieper in op niet zo vaak gebruikte technieken.
Marianne v.d. Jagt
25-01-2017
Training Luchtbeheersing Monitoring
De sterke punten van deze training:
- Inhoud
- Flexibiliteit
- Manier van presenteren
- Leerzaam
- … read more

AfdrukkenE-Mail Adres

Van CIP naar IPA

Datum:
vr, 4 dec 2020
Einde:
vr, 19 mrt 2021
Code:
IPA2
Prijs v.a.:
€ 415
Plaats:
Utrecht
Datum Begin Einde Duur Locatie
4 dec 202009:0017:008Utrecht
19 mrt 202109:3016:308Utrecht

Omschrijving

Infectie Preventie Adviseurs (IPA) of
Antibiotica Resistentie (ABR) Ambassadeurs,

training voor opgeleide Contactpersonen Infectie Preventie

Algemeen

inleiding

zepriFijn en veilig wonen en werken in de zorg is onlosmakelijk verbonden met hygiëne en infectiepreventie.
Door de toename van antibioticaresistente micro-organismen neemt het risico op infectieziekten toe in zorgorganisaties. Ook de overheid wil dat zorgorganisaties actief werken om verspreiding en besmetting met ABR micro-organismen in te dammen. Bewustwording op infectiepreventie kan vergroot worden door een zorgverlener op te leiden tot ABR ambassadeur of infectiepreventie adviseur. In opdracht van het management gaat deze IPA, samen met de specialist ouderengeneeskunde gestructureerd en planmatig aan de slag om ABR in de zorgorganisatie aan te pakken.

Als reeds opgeleide Contactpersoon Infectie Preventie ben je actief bezig in je organisatie. De organisatie vraagt echter meer van je: dat je actiever de Specialist Ouderengeneeskunde ondersteunt in Infectiepreventie verbeteringen, dat je zelf verbeterplannen schrijft en aan de slag gaat met de implementatie van de infectiepreventieprotocollen.

In deze vervolgtraining krijgen kwaliteitszorg en veranderkunde een verdere verdieping.

 

Doel

Het bieden van kennisbevordering op het gebied van kwaliteitszorg en veranderkunde in relatie tot infectiepreventie, ter verbetering van de kwaliteit van infectiepreventie in de organisatie van de cursist. De cursisten ondersteunen met kennis en kunde de implementatie van het hygiëne en infectiepreventiebeleid in de organisatie.

Doelgroep

De laatste 2 jaar door STIP opgeleide Contactpersonen Infectie Preventie, minimaal niveau 4 verpleegkundigen of vergelijkbaar niveau (bijv. kwaliteitsfunctionaris/ beleidsmedewerker/ etc.)

De jaarlijkse Summerschool die rond eind juni, begin juli georganiseerd wordt, is gratis toegankelijk voor de door STIP opgeleide IPA.

Inhoud training

De training wordt gegeven door een deskundige infectiepreventie (geaccrediteerd en met verpleeghuis ervaring) en een kwaliteitscoördinator. Beiden met een ruime deskundigheid op het gebied van infectiepreventie en verbetertrajecten.
Tijdens deze training komen onder andere de volgende items aan bod:

Infectiepreventie

  • Richtlijnen infectiepreventie en wetgeving (Werkgroep Infectie Preventie (WIP), RIVM, SRI, ctgb)
  • De diverse Infectiepreventie-items worden bekend geacht en als onderlegger gebruikt voor de diverse praktijkopdrachten, zoals rond opslag van materialen en middelen, reiniging en desinfectie
  • Antibiotica en resistentie van micro-organismen (ABR en BRMO)

Kwaliteitszorg en Veranderkunde

  • Werken met het instrument Zelfevaluatie
  • Projectmatig werken volgens Twijnstra Gudde
  • Veranderkunde
  • Audits opstellen, uitvoeren en rapporteren
  • Implementeren van richtlijnen en protocollen
  • Opstellen (strategisch) beleidsplan

De Invulling van de taak van een IPA loopt als rode draad door alle trainingsdagen, waarbij veranderkunde en inzicht in cultuur en gedrag onlosmakelijk zijn verbonden.

Voorbereiding, trainingsdagen en studieduur

De toekomstige IPA heeft al een opleiding tot Contactpersoon Infectie Preventie bij STIP gevolgd.

De training van CIP tot IPA omvat twee dagen (9.30-16.30 uur) met een studiebelasting van 10 uur t.b.v. het huiswerk.

De cursist heeft de noodzakelijke basiskennis infectiepreventie. De basiskennis wordt verdiept en gecombineerd met kwaliteitszorg en veranderkunde. Voorafgaand aan de training en tussen de trainingsdata in, krijgt de cursist van zijn/haar organisatie ruimte om praktijkopdrachten uit te voeren.

De praktijkopdrachten zijn gebaseerd op de kwaliteitscirkel van Deming (Plan-Do-Check-Act) en kunnen in het kader van patiëntveiligheid geplaatst worden in het Veiligheids Management Systeem.

De cursist spreekt vooraf met zijn/haar zorgorganisatie af wat voor praktijkopdrachten gerealiseerd moeten worden, zodat de IPA een vooraf afgesproken ‘product’ levert, bijvoorbeeld een verander traject. 

Kosten

De kosten bedragen € 445,-  per persoon, inclusief koffie/thee en lunch.
Bij twee of meer aanmeldingen uit eenzelfde zorgorganisatie ontvangt u extra korting. Voor niet-Actiz leden bedragen de kosten per persoon € 430,-. Komt u met meer mensen en bent u ActiZ-lid, dan komen de kosten voor deze training op € 415,-.

Het minimum aantal deelnemers is 15; maximaal kunnen 20 mensen participeren.

Interessant: Zorgnetwerk ABR Utrecht bekostigd deels de opleiding voor infectiepreventie adviseur (IPA). Zowel medewerkers uit de verpleeghuiszorg als revalidatie- en gehandicaptenzorg kunnen aanspraak maken op financiering van de IPA opleiding. Eén IPA wordt opgeleid op kosten van de organisatie zelf en één IPA op kosten van het Regionaal Zorgnetwerk. Beide IPA’s worden tegelijkertijd opgeleid en onder voorwaarden.

De IPA2-training kan tevens bij u op locatie in-company gegeven worden. De data worden in onderling overleg gepland.
Bij meer dan 15 deelnemers ontvangt u korting. Voor meer informatie info@infectiepreventieopleidingen.nl

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.
Bij meerdaagse trainingen kan per dag uw aanwezigheid worden weergegeven

Accreditatie

Accreditatie bij het kwaliteitsregister V&V wordt aangevraagd.

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Trainers

Pieter Sloot

Pieter SlootPieter Sloot is kwaliteitscoördinator en veranderkundige. Na de opleiding klinisch chemie en HBO medisch microbiologisch analist en werkte Pieter, in de jaren tachtig, als analist bij verschillende microbiologische en immunologische laboratoria. Microbiologisch een interessante periode vanwege de HIV epidemie. Eind jaren tachtig werd hij ziekenhuishygiënist en deed ervaring op met MRSA, Contactpersonen Infectie Preventie en de luchtbeheersing operatiekamers. Bij de VHIG was hij lid congres commissie, voorzitter Regio Midden/Oost en voorzitter commissie Kwaliteit & Beleid. Bij VCCN was Pieter lid commissie congressen en opleidingen. Hij was mede auteur en trainer van Stof en Kiem Arme Ruimten (SKAR gedragstraining). In 2000 volgde hij de kwaliteitsmanagement opleiding en werd coördinator kwaliteit & veiligheid in Rijnstate ziekenhuis Arnhem. Daar is hij 18 jaar betrokken geweest bij kwaliteitsonderzoeken, audit(beleid), verbeter- en verandertrajecten, prospectieve risico inventarisaties en begeleide hij 46 stagiaires. Hij gaf o.a. les in projectmatig werken, audits en kwaliteitsmanagement. In 2018 is hij gestopt in Rijnstate en wijdt zijn tijd aan STIP en zijn andere eigen activiteiten.

 

Carolien Oldenkamp- Berkelaar

Carolien Oldenkamp - Berkelaar Carolien Oldenkamp - Berkelaar is deskundige infectiepreventie. Ze heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Kees Ballemans

Kees Ballemans Kees Ballemans deskundige infectiepreventie, is sinds 2002 eigenaar van Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Na jarenlange ervaring als microbiologisch analist werkt Kees sinds 1990 als deskundige infectiepreventie voor zeer diverse organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandige behandelcentra. Ballemans won als enige deskundige infectiepreventie in Nederland tweemaal de Infectie Preventie Prijs van de VHIG, met een onderzoek over MRSA en de ontwikkeling van het kwaliteitshandboek endoscopen. Kees Ballemans is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

 

Charlotte Michels-Breukers

Charlotte Michels-BreukersCharlotte Michels-Breukers werkt inmiddels meer dan 20 jaar als deskundige infectiepreventie, eerst in dienst van verschillende ziekenhuizen en sinds 1995 ook als ZZP.
Sinds 2012 werkt ze onder de naam CareB4 en heeft Charlotte zich gespecialiseerd in de verpleeghuissector. Daarnaast werkt ze regelmatig als interim in ziekenhuizen of op projectbasis voor onder andere industrie.
Charlotte heeft zich sinds begin 2016 verdiept in de schoonmaak binnen zorginstellingen en heeft in een klein team hard gewerkt aan een bijdrage in de verbetering van de kwaliteit van zorg.
In 2017 heeft zij samen met een partner ZorgVooraf opgericht voor ontwikkeling van praktijkgerichte e-learning en verzorgen van blended learning voor infectiepreventie in de VVT sector.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Locatie

Onder Voorbehoud

Actiz Utrecht

Actiz De CIP-training vindt plaats op het kantoor van Actiz in Utrecht (in het blauwe gebouw). ActiZ is gevestigd op de 3e en 4e verdieping. Svp eerst op begane grond melden bij de receptie.

Actiz Utrecht
Oudlaan 4
3515 GA Utrecht
Tel. 31 (0)30 273 93 93

Openbaar vervoer: in Utrecht rijden frequent bussen, check 9292.

Voor degene die met de auto komen: je kunt gratis parkeren in de parkeergarage bij Oudlaan 4: Rijd in de Oudlaan aan nr 4 voorbij. Aan je rechterhand is de garage (dit is voordat je de hoek om gaat!!) De oprit van de garage gaat omhoog; Aan je linkerhand voor die oprit van de garage is een meld-box. (op basis van beschikbaarheid)

Plan uw route naar Actiz

Evaluatie

op dit moment zijn er nog geen evaluaties beschikbaarDeze activiteit boeken: Van CIP naar IPA

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTWDeelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie