Reacties

M. Messemaker
23-04-2019
Goede overdrachten, voldeed helemaal aan het onderwerp. Goede locatie.
Gast
08-07-2016
3-daagse training Luchtbehandeling Operatiekamer 2016
- Veel praktijkvoorbeelden en ervaringen van docenten en mede-cursisten.
Gast
27-09-2017
SFERD Symposium 2017
Inhoudelijke nieuwe onderwerpen op de praktijk gericht.


Afdrukken

Infectiepreventie en sterilisatie in de kliniek

Infectiepreventie en sterilisatie in de kliniek

Datum:
3 dec 2019
Einde:
17 dec 2019
Code:
ISK19
Prijs v.a.:
€ 555
Plaats:
Arnhem
Datum Begin Einde Duur Locatie
3 dec 201909:3016:307Arnhem
17 dec 201909:3016:307Arnhem

Omschrijving

 

Infectiepreventie en sterilisatie in de kliniek,

rond personeel, omgeving en voorwerpen (reiniging, desinfectie en sterilisatie)

Algemeen

Inleiding

Onwetendheid van hygiëne en infectiepreventie heeft in het verleden veel slachtoffers in de zorg veroorzaakt. Het probleem is dat wij de (besmettelijke) micro-organismen niet met het blote oog kunnen zien en de gevolgen van de besmettingen zich pas later als infecties openbaren. Bewustzijn over ons handelen aan de patiënt kan helpen meer leed en pijn te voorkomen. We willen de patiënten graag ontvangen en behandelen in een prettige, maar vooral ook veilige omgeving. Een kliniek die schoon oogt en ruikt, maar die tevens microbiologisch veilig is. Dit moet echter niet ten koste gaan van gezondheidsrisico’s voor medewerkers door hen onnodig te laten werken met schadelijke desinfectiemiddelen. Een zorginstelling dient te beschikken over een weloverwogen reinigings- en desinfectiebeleid.
Bij invasieve behandelmethodes, waarbij huid en slijmvliezen doorbroken worden, dient men gebruik te maken van steriele instrumenten. Na gebruik dient het instrumentarium een volwaardig desinfectie- en sterilisatieproces te doorlopen, alvorens de instrumenten bij een volgende patiënt gebruikt mogen worden.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stimuleert het uitbesteden van het gehele sterilisatieproces gezien de complexiteit van dit proces. Voor klinieken die zelf de sterilisatie van het instrumentarium in de hand houden of meer willen weten van die kritische processen heeft STIP deze training ontwikkeld. De training biedt kennis van het gehele traject van een gebruikt instrument tot een veilig gesteriliseerd instrument. U leert welke controlemomenten en controlemiddelen er zijn om het proces te monitoren en mogelijke fouten in het proces te herkennen.

Doel

Kennisbevordering infectiepreventie basismaatregelen in de kliniek en inzicht bieden in de essentie van een weloverwogen reinigings-, desinfectie- en sterilisatie-beleid binnen de kliniek en/of het sterilisatieproces.

Doelgroep en kosten

Alle medewerkers van privé-klinieken en zelfstandige behandelcentra die betrokken zijn bij de zorg voor de patiënt en zijn omgeving.

De prijs voor deze training bedraagt €595,-. (doelgroep 2)
Bij twee of meer aanmeldingen uit eenzelfde zorgorganisatie bedragen de kosten per persoon €555,-. (kies bij inschrijven voor doelgroep 1)

Deze kosten zijn inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en lunch.

Inhoud training

De training wordt gegeven door een deskundige infectiepreventie en een deskundige steriele medische hulpmiddelen met ruime ervaring en deskundigheid. Tijdens deze training komen onder andere de volgende items aan bod:

 • het vóórkomen en verspreiden van micro-organismen
 • antibioticaresistentie en Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO
 • persoonlijke hygiëne
 • kledingvoorschriften
 • persoonlijke beschermingsmiddelen
 • handen in de zorg: vector voor micro-organismen, handenhygiëne praktijktesten
 • wanneer reinigen, desinfecteren of steriliseren
 • desinfecteren/steriliseren en wetgeving
 • oppervlaktedesinfectie
 • het reinigingsproces, het desinfectieproces, het sterilisatieproces
 • verpakken, transport en opslag
 • de routing van instrumentarium op locatie
 • praktijkvoorbeelden

Voorbereiding & Studieduur

De bijeenkomst duurt twee dagen. Als voorbereiding dient men kennis te hebben van de routing van de diverse processen in de eigen organisatie. Na de eerste dag heeft de cursist tijd nodig voor een huiswerkopdracht rond de processen in de kliniek. Na de training hebben de deelnemers kennis van de kritische stappen in het sterilisatieproces, zodat ze bewuster en met voldoende motivatie en acceptatie adequaat de stappen ter verbetering van basishygiëne verwezenlijken en de reiniging en desinfectie van ruimten, inventaris en apparatuur toe passen en uit te dragen.

Programma

Programma dag 1

 • ontvangst en voorstelronde, inventarisatie vraagstukken en verwachtingen
 • het gedrag van een bacterie en virus
 • theoretisch kader rondom reiniging, desinfectie en sterilisatie, wetgeving
 • reiniging en desinfectie van ruimten, inventaris en apparatuur in de praktijk

middag

 • microbiologie en afdoding
 • Normen en Regelgeving
 • Rondgang op RDS
 • Reiniging
 • Desinfectie
 • Verpakken
 • Sterilisatie

Programma dag 2

 • het gedrag van de gezondheidsmedewerker
 • workshop: voorkom overdracht, bescherm jezelf
 • handhygiëne praktijktest

middag

 • Verdieping sterilisatie kennis
 • Validatie
 • Rondgang op RDS

Trainers

Carolien Oldenkamp

Carolien Oldenkamp - Berkelaar Carolien Oldenkamp - Berkelaar is deskundige infectiepreventie. Ze heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Peter de Haas

peterdehaas2 Peter de Haas is vanaf 1977 werkzaam geweest in de gezondheidszorg in verschillende functies en op diverse werkplekken in Nederland.
Begonnen als fysiotherapeut in het Rode Kruis ziekenhuis, maakte hij al snel de overstap naar de OK waar hij Physician Assistant chirurgie en daarna coördinator van peri-medische functies werd. Hij werd in Enschede Afdelingshoofd OK complex zowel voor chirurgie als Anesthesie en Afdelingshoofd CSA. In 2000 werd hij Hoofd CSA van het UMC Utrecht.
Vanaf 2008 tot 2012 was hij stafmedewerker van Apotheek en CSA op het gebied van verbouwing en apparatuur CSA, medische gassen. De CSA fungeert als kenniscentrum op gebied van reiniging en sterilisatie. Vanuit die hoedanigheid heeft hij voor andere ziekenhuizen projecten en functiewaarnemingen verricht op het gebied van CSA, logistiek en DSMH. 
Sinds 2012 is Peter met functioneel leeftijdsontslag en is nog steeds actief door zijn kennis te delen. 

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Evaluatie

op dit moment zijn er nog geen evaluaties beschikbaar

Locatie

Hotel Haarhuis Arnhem

hotel haarhuis arnhemBest Western Plus Hotel Haarhuis is een luxe viersterrenhotel in het hart van Arnhem, op loopafstand van het Centraal station. 
Parkeren is mogelijk achter het hotel (beperkt aantal plaatsen, € 15,- per dag). 
Parkeren kan ook in Parkeergarage Centraal. Deze ondergrondse parkeergarage ligt voor Hotel Haarhuis en beschikt over 1.035 plaatsen (maximale dagtarief € 15,-).

Hotel Haarhuis Arnhem

Stationsplein 1
6811 KG Arnhem
Tel. +31 (0)26 442 74 41

Plan uw route naar Hotel Haarhuis Arnhem

 


Deze activiteit boeken: Infectiepreventie en sterilisatie in de kliniek

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW

  Doelgroep 1 (zie omschrijving)

Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie