Afdrukken

Kwaliteit in Endoscopenbeleid – Terugkomdag oud deelnemers

Datum:
31 okt 2018
Code:
KIET
Prijs:
€ 295
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

Kwaliteit in Endoscopenbeleid
Terugkomdag oud deelnemers

Algemeen

Inleiding

kie16Op speciaal verzoek van oud-deelnemers van de training Kwaliteit in Endoscopenbeleid wordt deze terugkomdag georganiseerd. De oud-deelnemers kunnen zo actief kennis, ervaringen en tips delen. Zie ook de training kwaliteit in endoscopenbeleid

Dagindeling
:
- Ontvangst: 9.30-10.00
- Ochtend programma: 10.00 - 12.30
- Middag programma: 13.15 - 16.00

Doel

De cursist heeft na het volgen van deze terugkomdag:

 • Een opfrissing van de reeds opgedane kennis tijdens de doorlopen training;
 • In de praktijk gemaakte beleidsplannen, activiteitenplannen, auditplannen worden getoetst en als input voor de terugkomdag gebruikt;
 • Antwoorden op actuele vraagstukken uit eigen praktijk.

Doelgroep

De training is geschikt voor de volgende doelgroepen:

Alle deelnemers die in het verleden hebben deelgenomen aan de training Kwaliteit in Endoscopenbeleid met de volgende functies:

 • Deskundigen Scopen Reiniging en Desinfectie
 • Deskundigen infectiepreventie
 • Deskundigen Steriele Medische Hulpmiddelen
 • Leidinggevenden Scopen Desinfectie Afdeling
 • Leidinggevenden Endoscopie-afdelingen
 • Medisch Technici / Klinisch Fysici betrokken bij Endoscopendesinfectie
 • Veiligheidsmedewerkers in de gezondheidszorg

Inhoud training

Alle deelnemers mogen endoscopenbeleidsplannen, activiteitenplannen en validatierapporten aanleveren. Op basis hiervan wordt het programma bepaald. Indien gewenst worden alle aangeleverde documenten geredigeerd door de volgende docenten:

 • Kees Ballemans, deskundige scopen reiniging en desinfectie (DSRD)
 • Pieter Sloot, kwaliteitscoördinator met ruime deskundigheid op het gebied van endoscopendesinfectie en kwaliteitstrajecten.
 • Adrie de Bruin, wetenschappelijk medewerker RIVM, gaat de validatie rapporten beoordelen op de bestaande de wet- en regelgeving op het gebied van endoscopendesinfectie en validatie.
 • Jan-Peter Blokdijk en Tim van Dongen, medisch instrumentatie technici, zullen vragen op de technische aspecten van endoscopen, -desinfectoren en de risico's beantwoorden.

Deze terugkomdag zal een interactie zijn tussen deelnemers en docenten op basis van de geredigeerde plannen en/of op basis van vooraf ingestuurde cases / vraagstukken.

Voorbereiding en studieduur

Voorafgaand aan de training dienen de deelnemers de beleidsplannen, auditplannen en validatierapporten aan te leveren.
Deelnemers kunnen tevens concrete cases en/of vraagstukken insturen, die tijdens de terugkomdag toegelicht en besproken zullen worden.

Trainingsdag

De trainingsdag wordt mede door de inzending van de deelnemers bepaald. Mogelijke onderwerpen uit de training Kwaliteit in endoscopenbeleid komen in deze training terug, zoals:

 • Kaders, motivatie en onderbouwing van beleidsplan;
 • INK management systeem als ordeningsmodel;
 • (Europese) wet- en regelgeving;
 • SFERD kwaliteitshandboek als praktische toepassing;
 • Theorie auditeren, auditvormen;
 • Beleidsmatige audit vs procesaudit;
 • Kwaliteitscirkel (PDCA);
 • Risico-inventarisatie endoscopen, -desinfectoren en droogkasten.
 • Beheersmaatregelen (techniek en proces) en bespreken opdracht beheersmaatregelen;
 • SFERD kwaliteitshandboek.
 • Casus risico-inventarisatie endoscopen.
 • Auditplannen ten behoeve van de eigen instellingen;
 • Validatierapporten endodesinfectoren van de eigen instellingen.

Certificering

Accreditatie wordt aangevraagd bij de VHIG, VDSMH, SVN

Prijs

De kosten bedragen € 295,- per persoon inclusief lunch, koffie/thee.

Aanvullende informatie

 • Op veler verzoek van vorige deelnemers wordt deze terugkomdag georganiseerd!
 • De training start bij een deelname van minimaal 12 en maximaal 26 personen.

Trainers

Kees Ballemans

Kees Ballemans Kees Ballemans is sinds 2002 eigenaar van Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Na jarenlange ervaring als microbiologisch analist werkt Kees sinds 1990 als deskundige infectiepreventie voor zeer diverse organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandige behandelcentra. Ballemans won als enige deskundige infectiepreventie in Nederland tweemaal de Infectie Preventie Prijs van de VHIG, met een onderzoek over MRSA en de ontwikkeling van het kwaliteitshandboek endoscopen. Kees Ballemans is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Adrie de Bruijn

Adrie de Bruijn Adrie de Bruijn is wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Medische Technologie van het Centrum voor Biologische Geneesmiddelen en Medische Technologie binnen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).Hij houdt zich bij het RIVM bezig met onderzoek en normalisatie van apparatuur, validatie en processen voor reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen en aanverwante producten, zoals systemen voor het verpakken, testbevuilingen voor desinfecterende wasmachines en indicatoren.

Jan-Peter Blokdijk

Jan-Peter Blokdijk Jan-Peter Blokdijk is werkzaam als medisch technicus in een regionaal ziekenhuis. Onder zijn aandachtgebieden vallen o.a. flexibele endoscopen, endoscopenreinigers en endoscopen droogkasten. Tevens voert hij periodiek controles uit op flexibele endoscopen, endoscopenreinigers en endoscopen droogkasten.

Pieter Sloot

Pieter SlootPieter Sloot startte met de opleiding voor chemisch analist en koos de afstudeerrichting: klinisch chemie. Daarna deed hij de HBO opleiding voor medisch microbiologisch analist en werkte , in de jaren tachtig, als analist bij verschillende microbiologische en immunologische laboratoria. Microbiologisch een interessante periode vanwege de HIV epidemie. Het laatste laboratorium waar hij als analist werkte, was het lab van het LUMC bij professor Dr. R.P. Mouton.
Eind jaren tachtig werd hij ziekenhuishygiënist en deed veel ervaring op met MRSA, Contactpersonen Infectie Preventie en de luchtbeheersing voor operatiekamers. Bij de VHIG was hij lid Congres commissie, voorzitter Regio Midden/Oost, lid commissie Beleid en later voorzitter commissie Kwaliteit & Beleid. Bij VCCN was Pieter lid commissie congressen en opleidingen. Hij was mede auteur en trainer van Stof en Kiem Arme Ruimten (SKAR gedragstraining).
In 2000 volgt hij de kwaliteitsmanagement opleiding en wordt kwaliteitscoördinator in Rijnstate ziekenhuis Arnhem. Pieter is daar betrokken bij allerlei onderzoeken, verbeterprojecten en audits, prospectieve risico inventarisaties en begeleidt de stagiaires bij het kwaliteitsbureau. Hij geeft o.a. les in projectmatig werken, audits en kwaliteitsmanagement.
In 2014 kwam voor Pieter een grote omwenteling en een wens in vervulling. Pieter is parttime gaan werken in Rijnstate en verdeelt zijn tijd nu tussen kwaliteitscoördinator Rijnstate, werkzaamheden STIP en zijn persoonlijke activiteiten.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Locatie

Van der Valk Veenendaal

Van der Valk Hotel Veenendaal

Met 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

Evaluatie

Er zijn nog geen evaluaties beschikbaar.

 

 

 


Deze activiteit boeken: Kwaliteit in Endoscopenbeleid – Terugkomdag oud deelnemers

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW

Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie