Menu

AfdrukkenE-Mail Adres

Grondbeginselen Microbiologie & Infectiepreventie

Datum:
vr, 15 dec 2023
Einde:
vr, 19 jan 2024
Code:
MBIP23
Prijs v.a.:
€ 750
Plaats:
Veenendaal
12
Contactpersoon:

Omschrijving

Grondbeginselen Microbiologie en Infectiepreventie

Algemeen

Inleiding

microscoop_Leeuwenhoek.jpgEr zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op het verkrijgen van een infectie, zoals de weerstand van de mens, het gedrag van mensen en de reinheid van de omgeving. Infecties kunnen veroorzaakt worden door een grote diversiteit aan micro-organismen. Basiskennis over microbiologie helpt om de kans op verspreiding, besmetting, kolonisatie en het ontwikkelen van een infectie beter te begrijpen.

In zorginstellingen hebben we altijd te maken met kwetsbaren, gedrag van zorgpersoneel en de reinheid van de omgeving, zoals bijvoorbeeld gebruikte instrumenten of steriele disposables. Instrumenten worden vaak gesteriliseerd om ze vrij te krijgen van micro-organismen. Het ene micro-organisme is makkelijker af te doden dan de andere. Basiskennis over micro-organismen helpt om beter inzicht te krijgen in het nut van reiniging, desinfectie en sterilisatie.

Infectiepreventie richt zich op het voorkomen van infecties en geeft inzicht in de maatregelen die hierbij ondersteunen, zoals goede opslag en transport van medische hulpmiddelen (zowel reusables als disposables).

Doel

De training biedt basiskennis over micro-organismen en infectiepreventie maatregelen in het algemeen en specifiek in relatie tot het werken op de CSA en het omgaan met steriele producten (opslag en transport).

Doelgroep

De training is geschikt voor de volgende doelgroepen:

 • Deskundigen Scopen Reiniging en Desinfectie
 • Deskundigen Steriele Medische Hulpmiddelen
 • Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen
 • Anderen met affiniteit/interesse in de opslag en/of logistiek van Medische Hulpmiddelen

Inhoud training

Onderwerpen die behandeld worden tijdens deze training zijn:

 • Inleiding Microbiologie: basisbegrippen, indeling micro-organismen, virulentie, groeifactoren
 • Groei en afdoding, biofilm
 • Hygiëne en Infectiepreventie op de CSA: bescherming van de omgeving en van jezelf
 • Omgevingskweken (op de CSA)

De theorie wordt met praktijk-opdrachten afgewisseld.

Voorbereiding & Studieduur

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. De training bevat 2 trainingsdagen. Tijdens de eerste trainingsdag wordt een huiswerkopdracht toegelicht, die men voor de tweede trainingsdag in dient te leveren. Deze opdracht zal 4 tot 8 uur tijdsinvestering vragen. 

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen mogelijk foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Certificering

Accreditatie: 

 • VDSMH: 20 punten, categorie 4
 • SVN, VHIG of andere beroepsverenigingen: aanvraag op verzoek
 • Contacturen: 12 uur

Prijs

De kosten bedragen € 750,- per persoon voor 2 dagen, inclusief syllabus, lunch, koffie/thee.

Aanvullende informatie

 • De training start bij een deelname van minimaal 10 personen, groepsgrootte is maximaal 16 personen.
 • STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden.

Programma

Programma

Lesdag 1

 • Inleiding Microbiologie: basisbegrippen, indeling micro-organismen
 • verspreiding, kolonisatie, infectie
 • besmettingscyclus
 • voorbereiding huiswerkopdracht

Lesdag 2

 • Microbiologie in de (CSA-)praktijk
 • Groei en afdoding
 • Infectiepreventie in de (CSA-)praktijk
 • Bescherming van de omgeving en jezelf
 • Bespreken huiswerkopdracht

Trainers

Kees Ballemans

Kees Ballemans Kees Ballemans is sinds 2002 eigenaar van Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Na jarenlange ervaring als microbiologisch analist werkt Kees sinds 1990 als deskundige infectiepreventie voor zeer diverse organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandige behandelcentra. Ballemans won als enige deskundige infectiepreventie in Nederland tweemaal de Infectie Preventie Prijs van de VHIG, met een onderzoek over MRSA en de ontwikkeling van het kwaliteitshandboek endoscopen. Kees Ballemans is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Carolien Oldenkamp-Berkelaar

Adrie de BruijnCarolien Oldenkamp - Berkelaar is deskundige infectiepreventie. Ze heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Marjon Gaikhorst

Emiel OorburgMarjon Gaikhorst is werkzaam als deskundige Infectiepreventie bij Unic Medical Services BV. Marjon heeft ruim 25 jaar ervaring in de gezondheidszorg, eerst als (kinder) verpleegkundige en sinds 2004 als deskundige infectiepreventie. Steriele Medische hulpmiddelen en de reiniging en desinfectie van flexibele endoscopen zijn enkele van haar aandachtsgebieden. Daarnaast heeft ze diverse opleidingen gevolgd in NLP (neuro linguistisch programmeren), coaching en communicatie en geeft ze daarin diverse trainingen vanuit haar eigen bedrijf.

Ellen Nieuwkoop

Ellen NieuwkoopEllen Nieuwkoop heeft na jarenlange ervaring als medische microbiologisch analist van 2012 tot 2020 als deskundige infectiepreventie gewerkt in het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Sinds 2020 is Ellen afdelingshoofd Infectiepreventie van de Rivas Zorggroep te Gorinchem.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

E zijn nog geen downloads beschikbaar.

Locatie

1 dag op een locatie, waarbij een bezoek aan laboratorium. De exacte locatie wordt vooraf per mail doorgegeven.

de andere dag is bij hotel de Valk Veenendaal.

 

Van der Valk Hotel Veenendaal

Van der Valk VeenendaalMet 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

 

 

Evaluatie

 

 


Categorie

Selecteer uw functie