AfdrukkenE-Mail Adres

Outbreakmanagement Covid

Datum:
di, 25 mei 2021
Code:
OBM20a
Prijs v.a.:
€ 350
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

Algemeen

Inleiding

outbreakmanagementSinds het begin van de corona zijn veel verpleeghuizen getroffen door uitbraken van dit virus dat bij ouderen een ernstiger en fataler beloop kent. Uit onderzoek blijkt dat asymptomatische en pre-symptomatische bewoners kunnen bijdragen aan verspreiding van het virus. Dit heeft geleid tot nieuw overheidsbeleid ten aanzien van het testbeleid bij een uitbraak in een verpleeghuis. De Covid-19 Studie verpleeghuiszorg is opgezet om te onderzoeken wat de bijdrage is van bewoners en medewerkers met Covid die (nog) geen symptomen hebben. De resultaten van deze studie hebben geleid tot nieuw overheidsbeleid ten aanzien van de maatregelen bij een uitbraak in een verpleeghuis.

Doel

Het herkennen van een outbreak en het vervolgens gezamenlijk zorgdragen voor het inperken van de outbreak vergt een multidisciplinaire aanpak. Deze training heeft tot doel kennis over outbreakmanagement te vergaren en het actief trainen door middel van praktijkgerichte casusbehandeling (Parkhuis Dordrecht). Hierdoor bent u op (mogelijke -) toekomstige situaties voorbereid en getraind. Er wordt zeker ruimte geboden om elkaars ervaring uit te wisselen..

Doelgroep

De doelgroep omvat meerdere functies die betrokken zijn bij microbiologische endemische verheffingen in zorginstellingen (max. 30 personen):

 • managers / leden Raden van Bestuur
 • leden infectie commissie
 • medisch specialisten / specialisten ouderen geneeskunde
 • artsen microbiolooog
 • kwaliteitsfunctionarissen / kwaliteitscoördinatoren
 • deskundigen infectiepreventie
 • contactpersonen infectie preventie
 • infectiepreventie adviseurs

 

Inhoud training

Deze interactieve training wordt gegeven door professionals die ervaring opgedaan hebben met het managen van een Covid-uitbraak in een verpleeghuis. Er wordt ingegaan op (beschermende) maatregelen die ingesteld moeten worden en op het testbeleid, maar ook op communicatie met medewerkers, bewoners, familie en de media.

Welke lessen zijn geleerd en hoe kunnen we hiermee omgaan bij een volgende uitbraak, zoals de implementatie van een wekelijks testbeleid.

De training wordt begeleid door een ervaren deskundige infectiepreventie, die wordt bijgestaan door de directeur van een verpleeghuis en een vertegenwoordiger van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

In deze praktische training gaat u zelf met uw team aan het werk met een interactieve casus workshop. Deze wordt ondersteund met theorie en ervaring uit de praktijk.

Tijdens deze nascholing komen onder andere de volgende items aan bod:

• De definitie van outbreaks

• Covid-problematiek en consequenties

• Strategie keuzen in de aanpak van outbreakmanagement

• Obstakels in het zoeken naar balans in maatregelen

• IGJ visie aanpak outbreaks..

Voorbereiding

Deelnemers nemen kennis van het beleid en de protocollen van hun eigen organisatie. Het beleid en de protocollen worden meegenomen naar de training en dienen tijdens de workshop als eigen onderlegger. 

Naast deze eendaagse training van 10.00 tot 16.00 uur, is voorbereidingstijd nodig om kennis te nemen van het eigen beleid.Naast deze eendaagse training van 10.00 tot 16.00 uur, is voorbereidingstijd nodig om kennis te nemen van het eigen beleid.

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.
Bij meerdaagse trainingen kan per dag uw aanwezigheid worden weergegeven

Accreditatie

 • VHIG: 30 punten categorie 4.
 • 5 Contacturen.
 • Kwaliteitregister V&V: 5 punten,
 • Zorgregister voor Scholing Infectieziekten en Preventieve Zorg: 5 punten.

Trainingsdagen en inschrijving

Trainingsdagen worden ingepland bij deelname van minimaal 16 en maximaal 24 cursisten.

Aanbevolen wordt om met verschillende disciplines deel te nemen, dan ontvangt u per deelnemer extra korting.

De standaardprijs bedraagt €375,-.
Schrijft u in met twee disciplines dan bedraagt de prijs pp. €350,-.
Bij inschrijving met drie disciplines is de prijs pp. €300,-. Deze kortingen gelden alleen bij gelijktijdige inschrijving.

De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.

Deze kosten zijn inclusief koffie, thee en lunch.

Indien gewenst kunt u de training op uw locatie laten verzorgen, vraag informatie aan via info@infectiepreventieopleidingen.nl

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Evaluatie

STIP maakt gebruik van evaluatieformulieren voor haar eigen verbetertraject. Het evaluatieformulier wordt door iedere deelnemer aan het eind van de training ingevuld. De evaluaties worden door STIP verwerkt en op de website gepubliceerd.

Programma

Programma

10:00 - 10:15     Welkom + voorstelrondje door STIP

10:15 - 10:45    

Algemene introductie Outbreakmanagement 
Deskundige infectiepreventie STIP

10:45 - 12:15    

Mw. J. Nelson-Melching (di Nelson Infecitiepreventie Consultancy/ RLM 
Introductie casus

Werkgroepen krijgen chronologisch casuïstiek aangeboden en bepalen strategiën en concrete interventies om de uitbraak te bestrijden. 

12.15 - 13:00    

 Lunch

13:00 - 14:00    

 Vervolg casuïstiek 

14:00 - 14:45    

Drs. E.M.A. Salomons (Senior Inspecteur Infectie Preventie IGJ)

- De zorgbeelden verpleeghuizen/COVID, die monenteel geanalyseerd worden.
- Inkijkje van IGJ bezoeken aan alle GGD's (teststraten en BCO)

14:45 - 15:45     Dhr. P. van Gennip, directeur Parkhuis Dordrecht 
Covid: ervaringen en lessons-learned bij een grote uitbraak

15:45 - 16:00     Afronding en evaluatie

 

 

Trainers

Hedy Salomons

Hedy SalomonsMw. drs. E.M.A. Salomons, Senior inspecteur Inspectie voor de Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ)
Hedy werkt sinds 2011 bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, daarvoor heeft zij 24 jaar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gewerkt als deskundige infectiepreventie.
Binnen de IGJ houdt Hedy zich bezig met infectiepreventie en antibiotica resistentie. Zij is projectleider geweest van een landelijk onderzoek naar de mate waarin instellingen in de intramurale ouderenzorg voldoen aan wet- en regelgeving en veldnormen op het gebied van verantwoorde hygiënische zorg en infectiepreventie. Zij heeft onder andere bezoeken gebracht aan de instellingen genoemd in het in 2013 verschenen geaggregeerde rapport van de IGZ"Verbeteringen van hygiëne en infectiepreventie in ouderenzorg snel realiseerbaar". Op dit moment is Hedy bezig met het toezicht infectiepreventie en operatief proces in privéklinieken en toezicht op infectiepreventie in ziekenhuizen.
Hedy maakt binnen de IGJ onderdeel uit van het tem netwerkzorg en preventie.

Jolande Nelson

Jolande Nelson foto

Nelson Infectiepreventie Consultancy, opgericht door Jolande Nelson-Melching,  is een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie dat zich met name richt op de gezondheidszorg sector. Jolande is al ruim 30 jaar een gecertificeerd deskundige Infectiepreventie en ingeschreven in het kwaliteitsregister van de beroepsvereniging VHIG. Zij heeft ervaring in vele branches in de gezondheidszorg, zoals de ouderenzorg, woonzorgcentra, psychiatrie en verslavingszorg, ziekenhuizen, zelfstandig behandelcentra en revalidatie centra. Naast haar adviesbureau heeft zij een overeenkomst met het Regionaal Laboratorium medische Microbiologie (RLM) in Dordrecht, van waaruit zij infectiepreventie diensten levert aan verpleeghuizen in deze regio, waaronder het Parkhuis.X

Paul van Gennip

Paul van Gennip foto

Paul van Gennip X

.

Carolien Oldenkamp

Carolien Oldenkamp - Berkelaar Carolien Oldenkamp - Berkelaar heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Locatie

Van der Valk Hotel Veenendaal

Van der Valk VeenendaalMet 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

 

Evaluatie

Hieronder vindt u de evaluaties van eerdere trainingen Outbreakmanagement


 

 


Deze activiteit boeken: Outbreakmanagement Covid

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTWDeelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie