Infectiepreventie (IP) Leertrajecten | Steriele Medische Hulpmiddelen (SMH) | Ziekenhuizen/Zelfstandige Behandel Centra (ZBC) | Flexibele Endoscopen |
AntiBiotica Resistentie (ABR) VVT Sector | Persoonlijke Ontwikkeling | Operatie-/ Behandelkamers |
Flexibele endoscopen worden gebruikt voor diagnostische en therapeutische toepassingen bij verschillende patiënten. De aloude geneeskun¬dige term “Primum non nocere” (in eerste plaats niet schaden) betekent dat wij moeten voorkomen dat door een flexibele endoscoop bij onderzoek of behandeling een exogene besmetting van micro-organismen optreedt en de patiënt hiervan nade¬lige gevolgen ondervindt.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wijst de ziekenhuizen op hun verantwoordelijkheid en eist een operationeel kwaliteitsplan op het gebied van flexibele endoscopen. De landelijke Stuurgroep Flexibele Endoscopen Reiniging en Desinfectie (SFERD) heeft hiertoe de vigerende wet- en regelgeving verwerkt in een kwaliteitshand¬boek. Dit handboek wordt als ‘onderlegger’ gebruikt voor de toetsing van enkele eisen uit de NIAZ norm. De uitgangspunten voor de kwaliteit van endoscopen zijn geoperationaliseerd en gebaseerd op het INK-model.
De cursist heeft na het volgen van de training:
De training is geschikt voor medewerkers die betrokken zijn bij de uitvoering van de reinig¬ing en desinfectie van flexibele endoscopen; dit betreft zowel CSA-medewerkers als endoscopie-verpleegkundigen en -assisterenden.
De training wordt gegeven door een deskundige scopen reiniging en desinfectie (DSRD) met ruime ervaring op het gebied van endoscopendesinfectie en kwaliteitstrajecten.
Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:
Bij voorkeur wordt de inhoud afgestemd op materialen en middelen van de eigen instelling.
De training duurt één dagdeel; in overleg in te delen.
In-company training, zodat in de eigen werkomgeving de theorie vertaald kan worden naar de praktijk. Train¬ingsdag worden ingepland bij deelname van minimaal 10 en maximaal 15 cursisten.
Individuele inschrijving is mogelijk via het algemene mailadres. STIP zoekt dan samen met u naar een geschikte in-company training waar u bij aan kunt sluiten.
€ 95,- per persoon, met een minimum deelname van 10 personen.
Individuele aanmelding à €125,- pp De trainingskosten zijn vrijgesteld van BTW.
Voorafgaand aan de training stelt de deelnemer zich op de hoogte van de eigen protocollen en toetst deze aan de inhoud van de actuele versie van het SFERD kwaliteitshandboek. De instelling stelt informatie over gebruikte materialen, middelen en procedures beschikbaar aan de trainer.
Accreditatie bij SVN: 10 punten.
Accreditatie voor andere verenigingen kan op verzoek aangevraagd worden (dit is niet in de prijs inbegrepen).
STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.