AfdrukkenE-Mail Adres

NIAZ Qmentum ‘Infectiepreventie en –bestrijding’ Normenset

Code:
QM_IB
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

NIAZ Qmentum ‘Infectiepreventie en –bestrijding’ Normenset

Algemeen

Inleiding

cirkel van demingHet STIP bestuur is erg verheugd dat infectiepreventie een nadrukkelijke rol krijgt in de Qmentum audit systematiek. De kwaliteit van infectiepreventie in zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen wordt hierdoor duidelijk in kaart gebracht. Training op deze systematiek, biedt een belangrijk instrument om de organisatiecultuur ten aanzien van infectiepreventie blijvend te veranderen.

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) levert een bijdrage aan de borging en verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen met behulp van het Internationaal Accreditatieprogramma NIAZ Qmentum.

Bij de huidige (oude) wijze van accrediteren ligt de focus op de organisatie en minder op de resultaten van de zorg. Qmentum brengt daar verandering in, meldt NIAZ. In het Canadese systeem wordt in samenhang gekeken naar governance, organisatie, serviceniveau en medicatie en infectiepreventie.

In 2015 staan in totaal zes audits, in ziekenhuizen, gepland op basis van Qmentum. Voor 2016 staan 60 audits gepland, waarvan het merendeel op basis van Qmentum.

niaz

Leerdoelen

De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag:

 1. Vanuit een eerste oriëntatie zicht op het Internationaal accreditatieprogramma NIAZ-Qmentum;
 2. Kennis van en inzicht in de inhoud:
  • van de algemeen geldende normensets gerelateerd aan infectiepreventie;
  • in de opbouw van de normenset ‘Infectiepreventie en –bestrijding’;
  • plaats van de vereiste instellingsrichtlijnen (VIR’s).
 3. Kennis van:
  • het gebruik van het zelfevaluatie instrument;
  • het onderscheid in niveaus van normen en criteria;
  • de indeling in domeinen in de normenset ‘Infectiepreventie en –bestrijding’;
  • de werkwijze van de externe auditoren;
 4. De normenset ‘Infectiepreventie en –bestrijding’ vertaald naar betekenis en praktische consequenties binnen de eigen instelling.

Doelgroep

 • Deskundigen Infectiepreventie
 • Kwaliteitsfunctionarissen / -coördinatoren

Inhoud training

Deze interactieve training is opgebouwd uit theorie afgewisseld met een interactief programma. De dag wordt vormgegeven door een senior adviseur van het NIAZ en een deskundige infectiepreventie met ervaring met de Qmentum Infectiepreventie en –bestrijding normenset.

Voorbereiding & Studieduur

Deelnemers nemen kennis van:

 • Infectiepreventie en –bestrijding Qmentum normenset;
 • Begrippenlijst.

De training start om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Voorbereidingstijd is nodig om de noodzakelijke kennis voor de training paraat te hebben.

Inschrijven

De kosten (voor niet VHIG leden) bedragen € 315,-. ; inclusief koffie/thee, lunch en syllabus.
De kosten voor VHIG leden bedragen € 298,-. (=doelgroep 2)

De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.

Accreditatie

Accreditatie voor deze training wordt aangevraagd bij VHIG

Aanvullende informatie

De training start bij een deelname van minimaal 14 personen, groepsgrootte is maximaal 20 personen.

Evaluatie

STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt. Een spiegelbijeenkomst wordt gehouden aan het eind van de eerste trainingsdag onder genot van een hapje en drankje. Meld je hiervoor aan bij info@infectiepreventieopleidingen.nl

Programma

Programma

10.00 - 10.15

Introductie en kennismaking

10.15 - 11.30

Presentatie: Internationaal accreditatieprogramma NIAZ Qmentum en opbouw normensets

11.30 - 12.00

Oefening 1: Interpretatie referentiekader m.b.v. de algemene normensets ‘Leiderschap’ en ‘Infectiepreventie en –bestrijding’ en de normenset ‘Reiniging en sterilisatie van herbruikbare medische instrumenten en materialen’

12.00 - 12.30

Terugkoppeling oefening 1

12.30 - 13.15

Lunch

13.15 - 13.45

Oefening 2: Interpretatie specifieke normenset ‘Infectiepreventie en –bestrijding’ (wanneer voldoet de instelling aan de norm/een criterium)

13.45 - 14.15

Terugkoppeling oefening 2

14.15 - 15.15

Oefening 3: Plan van aanpak implementatie en borging normenset ‘Infectiepreventie en –bestrijding’ binnen de eigen instelling (aanzet maken)

15.15 - 15.30

Terugkoppeling oefening 3

15.30 - 15.45

Vragen uit de groep

 15.45 - 16.00

Evaluatie en afsluiting

Trainers

Ilse Wolf

 

Ilse Wolf Ilse Wolf is sinds 2010 werkzaam als Deskundige Infectiepreventie in het Deventer Ziekenhuis.
Naast de algemene werkzaamheden op het gebied van preventie, opsporing en bestrijding van ziekenhuisinfecties is ze actief betrokken bij het implementeren van NIAZ Qmentum normenset Infectiepreventie en –bestrijding.
Daarvoor werkte ze na als medisch microbiologisch analist en kwaliteitsfunctionaris bij LABMICTA. Ze was tevens extern auditor voor CCKL/RvA.

Cathy Bressers

 

In het mooie ’s-Hertogenbosch is Cathy Bressers in 1973 binnen het Groot Ziekengasthuis gestart met de opleiding tot ‘A verpleegkundige’. Na diplomering is Cathy ongeveer veertien jaar werkzaam binnen het operatiecentrum in het Groot Ziekengasthuis en het Carolus- Liduina Ziekenhuis. Cathy werkt drie jaar als ‘operatie assistent differentiatie chirurgie’ en elf jaar als ‘operatie assistent differentiatie anesthesie’.

Na het volgen van de ‘docentenopleiding t.b.v. instellingen in de gezondheidszorg’ is ze verantwoordelijk gesteld voor het praktijkonderwijs van studenten binnen de het operatiecentrum. Cathy heeft de overstap gemaakt naar de functie van praktijkdocent binnen de kliniek. Na het volgen van de ‘tweedegraads lerarenopleiding verpleegkunde’, een ‘leergang coachingsvaardigheden’ en de opleiding ‘VO Management in de Gezondheidszorg’ is Cathy een aantal jaren werkzaam als hoofd opleidingen in het Carolus- Liduina Ziekenhuis. Vanuit de fusie is ze in het Jeroen Bosch Ziekenhuis aangesteld als unithoofd bedrijfsopleidingen Leerhuis.

Na 34 jaar ziekenhuiservaring te hebben opgedaan maakt Cathy in 2007, vanuit de functie van adviseur kwaliteit en organisatie, de overstap naar het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Sinds maart 2007 is Cathy verbonden aan het NIAZ in de functie van senior adviseur. Als senior adviseur is ze verantwoordelijk voor de kwaliteit van het accreditatietraject, de auditrapportage en de begeleiding en evaluatie van de auditoren.

Tevens is ze adviseur op het gebied van organisatieontwikkeling, beleidsontwikkeling en kwaliteitszorg. Als trainer verzorgt Cathy (bij)scholingen op gebied van normkennis en auditmethodieken. De meerjarenplanning van de accreditatietrajecten en het samenstellen van de auditteams zijn onder andere specifieke taken die aan haar zijn toebedeeld.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Evaluatie

De evaluaties van eerdere NIAZ Qmentum trainingen kunt u hier downloaden

Locatie

Van der Valk Veenendaal

Van der Valk Hotel Veenendaal

Met 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

 

 

 

 

 


Geeft u zich op voor de lijst van geïnteresseerden!

Voor deze activiteit zijn nog geen tijden bekend.
indien u interesse heeft voor deze activiteit, kunt u zich vrijblijvend opgeven in de lijst voor geïnteresseerden. U krijgt dan bericht, zodra er een datum voor deze activiteit bekend is.

Deelnemersgegevens

* Verplicht

Categorie