Met dank aan

AfdrukkenE-Mail Adres

Symposium Infectiepreventie en ABR bij Kwetsbare ouderen.

Datum:
7 feb 2020
Code:
SKO20
Prijs v.a.:
€ 99
Plaats:
Nijkerk

Omschrijving

Algemeen

Infectiepreventie en ABR bij Kwetsbare ouderen:
op de goede weg?

Vrijdag 7 februari, Nijkerk

Inleiding

Dit 8e symposium rond het thema Infectiepreventie en antibioticaresistentie bij kwetsbare ouderen biedt aandacht aan actuele infectiepreventie onderwerpen bij de zorg voor kwetsbare ouderen. Antibioticaresistentie is landelijk een probleem en zeker bij kwetsbare ouderen is het van belang om te vermijden dat zij drager worden van resistente micro-organismen. Immers het behandelen van een infectie wordt moeilijker en kan onmogelijk worden. Met aandacht voor de achtergrond van de problematiek – het ‘senioren’ afweersysteem, preventiemaatregelen – het ‘senioren’ afweersysteem een boast geven met vaccinatie, aandacht voor de landelijke aanpak vanuit VWS en specifieke problemen rond diverse besmettelijke aandoeningen met praktische oplossingen. Hygiënisch werken kan heel goed samengaan met huiselijkheid en vormt een onderdeel van veilig wonen van de kwetsbare oudere.

Uitreiking STIP Trofee 2020!!

Dat we van elkaar kunnen leren wordt bewezen door de inzenders voor de STIP Trofee.
De inzendingen worden beoordeeld op:

 • De mate van infectiepreventie voor bewoner/cliënt
 • Haalbaarheid binnen de organisatie
 • De effectiviteit van de implementatie
 • Rekening houdend met omgeving en milieu
 • Duurzaam -> richting goed en langer bruikbaar -> continuïteit
 • Kostenaspect
 • Voorbeeldfunctie
 • Toepasbaarheid voor andere organisaties

Creatief, inspirerend ? des te beter! Je kunt je nog aanmelden tot 8 december 2019!

stiptrofee

Doelgroep

Het symposium is voor allen die meer kennis en handvatten wensen voor een veilige leefomgeving van alle zorgcliënten. Die door hygiënisch werken te bevorderen, de overdracht van mogelijke resistente micro-organismen tegen willen gaan.

Prijsgroep 1 (€ 195,-) = standaard

 • artsen, specialist ouderengeneeskunde

Prijsgroep 2 (€99,-)

 • Verzorgenden (de handen aan het bed)
 • Contactpersonen Infectie Preventie (CIP)

Prijsgroep 3 (€149,-)

 • manager
 • teamleider
 • kwaliteitsmedewerker/beleidsmedewerker
 • deskundige infectiepreventie

Deze kosten zijn inclusief deelnamebewijs, koffie, thee en lunch.

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van het symposium eenmalig via e-mail verzonden aan degenen die de presentielijst hebben getekend en de factuur hebben voldaan, naar het bij ons bekende e-mailadres.
Mocht betaling later plaatsvinden dan kunt u daarna alsnog contact opnemen met info@infectiepreventieopleidingen.nl om het deelnamebewijs op te vragen.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij de VHIG, kwaliteitsregister V&V, Verenso.

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Programma

Programma

Het programma is volop in ontwikkeling!

De volgende sprekers hebben toegezegd:

 • Manon Haverkate, PhD, Adviseur infectieziektebestrijding, epidemioloog
  MRSA in de thuiszorg, 
  Hoe ga je om met verschillende perspectieven, standpunten en richtlijnen voor de aanpak van verspreiding van MRSA in de thuiszorg?
 • Jeroen Cornelissen, Prof. Dr. Biomolecular Nanotechnology Group, Universiteit Twente:
  Virussen zijn mijn vriendjes
 • Gerda van ’t Bosch, beleidsmedewerker VWS langdurige zorg
  over het overheidsbeleid rond ABR binnen de langdurige zorg
 • Manon Haverkate, PhD Adviseur infectieziektebestrijding, epidemioloog RIVM:
  over een MRSA cluster in de thuiszorg
 • Anita Huis, PhD, FEANS, Senior Researcher IQhealthcare:
  Infectiepreventie in de thuiszorg
 • Albert Vollaard MD PhD, LCI RIVM:
  Waarom vaccineren tegen pneumokokken bij ouderen?

Sprekers

Manon Haverkate

Manon HaverkateManon Haverkate, PhD, heeft promotieonderzoek gedaan naar de verspreiding en duur van dragerschap van antibioticaresistente bacterien.
Nu werkt ze als adviseur infectieziektebestrijding en onderzoeker bij de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. Hier heeft ze ondersteuning geboden bij het bestrijden van verschillende uitbraken en bij individuele casuïstiek. Daarnaast is ze betrokken bij onderzoek naar de impact van maatregelen op dragers en zorgverleners.

Albert Vollaard

Albert VollaardAlbert Vollaard is infectioloog bij de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. Vaccinatie, global health en transmissie en preventie van infectieziekten zijn professionele aandachtsgebieden.
Zijn promotieonderzoek (2005) gaf een beschrijving van de epidemiologie van buiktyfus en paratyfus in Jakarta, Indonesië. Hij is werkzaam geweest als infectioloog in het LUMC tot 2017, bij de implementatie van een basisgezondheidszorgverzekering in een aantal Afrikaanse landen (Pharmaccess) en bij registratie van antibiotica en antivirale middelen (CBG, EMA).
Bij het RIVM is betrokken bij advisering rond vaccinatie bij personen met afweerstoornissen.

Anita Huis

Anita Huis Dr. Anita Huis is implementatie wetenschapper en senior onderzoeker met aandachtsgebied infectiepreventie in de verpleegkundige zorg, en is tevens implementatiewetenschapper bij IQ healthcare, Radboudumc Nijmegen.
Zij is opgeleid als verpleegkundige en anesthesie-assistent en heeft gewerkt als verpleegkundig specialist voor pijnbehandeling en palliatieve zorg.
In 2013 is zij gepromoveerd op het verbeteren van handhygiëne bij ziekenhuisverpleegkundigen en sindsdien doet zij onderzoek naar infectiepreventie in diverse zorgcontexten.  
Zij heeft ervaring in zowel kwalitatief- als kwalitatief onderzoek met een focus op het identificeren van barrières en bevorderende factoren bij de naleving van richtlijnen alsmede het ontwikkelen en testen van implementatiestrategieën. De nadruk hierbij ligt op gedragsveranderende technieken. Interventies zijn gericht op het organisatorisch niveau (bijv. werkorganisatie en infrastructuur), teamniveau (bijv. sociale invloed, voorbeeldgedrag en leiderschap), en individueel niveau (bijv. kennis, bewustzijn en motivatie.
Zij heeft vele wetenschappelijke- en vakpublicaties op haar naam staan. Zij is tevens fellow bij the European Academy of Nursing Science.

------

Foto's / Video

DSC00877 640x480Hier vindt u een foto-impressie van het Symposium Help kwetsbare ouderen de winter 2019 door. Klik hier om de presentatie te starten.

Locatie

De Schakel Nijkerk

deSchakel Centraal in Nederland gelegen, aan de rand van de bosrijke Veluwe. De Schakel is op korte loopafstand van NS station Nijkerk.

Vergader- & Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10
3862 CX Nijkerk
Tel. +31 (0)33 246 08 04

Parkeergelegenheid
Naast gratis parkeren op het eigen terrein en bij het station, kunnen gasten van De Schakel ook betaald parkeren in de parkeergarage de Oosterpoort (schuin tegen over de Schakel) De parkeertarrieven zijn € 0,70 per uur. In de Schakel zijn dagkaarten verkrijgbaar voor € 4,00. Deze parkeergarage is 24 uur per dag open!

Plan uw route naar De Schakel

 

Evaluatie

evaluatieDe bijeenkomst is vorig jaar overall gewaardeerd met een 7,6.
Gedetailleerde gegevens van deze evaluatie kunt u hier downloaden.


Deze activiteit boeken: Symposium Infectiepreventie en ABR bij Kwetsbare ouderen.

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTWDeelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie