Menu

Reacties Summerschool

Gast
04-07-2019
Summerschool 2019
Onderwerpen sluiten aan bij de praktijk.
Zeer geschikt ook voor deskundigen infectiepreventie.
Gast
22-06-2018
CIP Summerschool 2018
De verschillende disciplines die aanwezig zijn en de invalshoeken die zijn belicht.
Gast
08-07-2016
CIP Summerschool 2016
- Kleine groepjes fijn,
- Direct vraag/discussie,
- Theorie goed.
- Presentatie tips fijn en super dat we ze kunnen … read more

Met dank aan

AfdrukkenE-Mail Adres

2018 Summerschool

Datum:
wo, 20 juni 2018
Code:
SUM18
Plaats:
Veenendaal
100
Contactpersoon:

Omschrijving

Summerschool 2018

Griep preventie; begin nu en wees voorbereid in de winter

 

Algemeen

Inleiding

sum18Summerschool besteed aandacht aan de praktijk. Lukt het om de richtlijnen rond infectiepreventie te implementeren? Wat zijn praktijkervaringen? Wat leren we van elkaar? Wat voor problemen kunnen micro-organismen veroorzaken, hoe staat het met de handhygiëne en andere preventiemaatregelen in de praktijk? Naast risico’s voor cliënten, wat voor risico’s zijn er eigenlijk voor de medewerkers?

Dit jaar worden de infectiepreventiemaatregelen gekoppeld aan influenza. Afgelopen winter overleden in sommige instellingen tot 25 % van de cliënten aan griep. Wat kunnen we hier voor het vervolg van leren en gebruiken om komende winter voorbereid te zijn op een nieuw griepseizoen.

Doel

Kennis en inzicht in het belang van cliëntveiligheid op basis van infectiepreventie. Als deelnemer krijg je handvatten om in je eigen instelling verbeteracties op touw te zetten.

Doelgroep

 • Contactpersonen infectiepreventie
 • Kwaliteitsfunctionarissen
 • Verpleegkundigen / Verzorgenden
 • Andere belangstellenden

Voorbereiding & Studieduur

De deelnemer is op de hoogte van de richtlijnen in de eigen instelling

Accreditatie

Accreditatie

 • Kwaliteitsregister V&V: 6 punten
 • VHIG: 20 punten, categorie 2

Overig

 • Doelgroep 1: € 99,- Contactpersonen Infectiepreventie / Hygiëne kwaliteitsmedewerkers/ Verpleegkundigen / Verzorgenden
 • Doelgroep 2: € 155,- Deskundigen infectiepreventie, Kwaliteitsfunctionarissen, Teamleiders, ea
 • Doelgroep 3: Contactpersonen Infectie Preventie die door STIP opgeleid zijn: gratis *)

*) Gratis opgeven kan tot 10-6-2018, daarna zit je in doelgroep 1. Als je aangemeld bent en je komt niet, ontvang je achteraf een factuur voor € 99,-

Programma

Programma

9:00 - 9:25    

Ontvangst en inschrijven

9:25 - 9:30    

Opening door dagvoorzitter Pieter Sloot

9:30   10:00    

Wat is Influenza (Griep)?
Pieter Fraaij, specialist kindergeneeskunde en infectioloog, Erasmus MC-Sophia
Griep wordt veroorzaakt door het influenza-A- of B-virus. Het is een acute aandoening van de luchtwegen. De infectie verspreidt zich door hoesten of niezen via virushoudende druppeltjes (aërosolen) door hoesten of niezen.

10:00 - 10:30    

Influenza de cijfers op een rij -  influenza surveillance in Nederland 2017/2018
Rianne van Gageldonk, Epidemioloog, RIVM
Gedurende het lange winterseizoen van 2017-2018 hebben vele mensen griep opgelopen. Hoeveel zijn dit er en hoeveel zijn er overleden (mede) aan griep?

10:30 - 11:15    

Filosofische gesprek over wel / niet vaccineren tegen griep
Jacqueline Vernooij, anesthesioloog Rijnstate en filosoof
Wat zijn de filosofische aspecten van infectiepreventief werken en het laten vaccineren (tegen griep) van zorgmedewerkers om besmetting van cliënten / patiënten te voorkomen.

11:15 - 11:45    

Koffiepauze en bezoek informatiemarkt

11:45 - 12:15    

Influenza vaccinatie voor zorgpersoneel
Marcel Jonges, Medisch Moleculair Microbioloog, VUmc
Vaccinatie is de beste manier om jezelf te beschermen tegen influenza. Maar wat is er bekend over de effectiviteit van vaccinatie van zorgpersoneel?

12:15 - 12:45    

Griepvaccinatiegraad beïnvloed door sociale media
Piek Vossen, professor lexicologie / computerkunde, UVA
Hoe kan het dat de veelheid aan wetenschappelijke artikelen amper bijdraagt aan de beeldvorming in de sociale media.

12:45 - 13:30    

Lunch en bezoek informatiemarkt

13:30 - 14:30    

Workshopronde 1

14:30 - 15:30    

Workshopronde 2

15:30 - 16:00    

Theepauze en bezoek informatiemarkt

16:00 - 17:00    

Workshopronde 3

17:00 - 17:30    

Napraten onder het genot van een drankje

 

Er zijn 3 workshops en 3 rondes. U wordt ingedeeld.
De workshops zijn:

 1. Griep noodplan
  Yvonne Schoon, geriater Radboudumc Nijmegen
  Om te vermijden dat een griep uitbraak jouw organisatie overvalt, kun je vooraf een griep noodplan maken. Hiermee voorkom je onnodige griepgevallen met mogelijke capaciteitsproblemen en andere calamiteiten.
 2. Griepvaccinatie plan
  Carolien Oldenkamp, deskundige infectiepreventie STIP 
  Het vaccineren van medewerkers levert een bijdrage aan de bescherming van de cliënten. In de workshop worden de ideeën van de ochtend vorm gegeven. Met aandacht voor: hoe regel je deze vaccinatie, hoe motiveer je medewerkers, hoeveel medewerkers moeten minimaal gevaccineerd worden.
 3. Persoonlijke beschermingsmiddelen
  Kees Ballemans, deskundige infectiepreventie STIP
  Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn echt nodig bij preventie van overdracht van griep? Hoe weet je of je het juiste masker hebt? Ondervind de werking van verschillende maskers.

 

Sprekers

Sprekers

Marcel Jonges

Marcel JongesM. (Marcel) Jonges, PhD is Medisch Moleculair Microbioloog (MMM) bij VUmc. Hij is betrokken geweest bij de detectie en typering van zowel nationale als internationale influenza virusuitbraken. Hoewel deze in den beginne in een onderzoek setting werden uitgevoerd, werden de implicaties van de verkregen data als relevant geacht waardoor de hij vanaf de 2009 influenza pandemie betrokken is geweest met de moleculaire diagnostiek van zowel endemische als emerging virus infecties op het RIVM.
Vanaf 2012 werd hij verantwoordelijk voor de aansturing van de Moleculaire Diagnostiek van de afdeling Virologie van het RIVM. Naast de verantwoordelijkheid over de moleculaire diagnostiek heeft hij onderzoek gedaan naar het gebruik van Next Generation Sequence (NGS) data, met name gefocust op de kwaliteitscontrole van ruwe Illumina data, om vervolgens betrouwbare NGS resultaten te kunnen genereren.
Marcel startte in 2016 met de opleiding tot Medisch Moleculair Microbioloog (VUmc/AMC) om kennis van het volledige microbiologische landschap te verkrijgen. Vanaf 2018 is hij werkzaam als Medisch Moleculair Microbioloog bij VUmc alwaar hij zijn kennis over de moleculaire epidemiologie van virus uitbraken benut om nosocomiale verspreiding van pathogenen binnen het ziekenhuis in kaart te brengen.

Piek Vossen

Piek VossenProf. Dr. P.Th.J.M. (Piek) Vossen (1960) is hoogleraar computationele Lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, hoofd van het Computational Lexicology & Terminology Lab (CLTL), mede-oprichter en co-voorzitter van de Global WordNet Assocation (GWA).
In 2013 won hij de prestigieuze Spinoza Award van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en in 2015 werd hij door het Koninklijk Huis geëerd als een "Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw” voor zijn wetenschappelijk werk.
Hij is ook lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Vossen doet onderzoek naar betekenis in taal waarbij hij computersoftware maakt die teksten leest en daaruit afleidt wat er verteld wordt maar ook door wie en met welke mening.
Hij past deze systemen toe om debatten en discussies in kaart te brengen op het Internet en in sociale media zoals bijvoorbeeld het vaccinatiedebat. Hij hoopt hiermee meer transparantie en inzicht te geven in wat er precies plaatsvindt in deze discussies door het ontwikkelen van een Perspectief Web: een Internet met een overzicht van perspectieven.

Pieter Fraaij

Pieter FraaijDr. P.L.A. (Pieter) Fraaij is medisch specialist kindergeneeskunde en infectioloog. Tevens is hij hoofd van de afdeling infectieziekten van kindergeneeskunde in het Erasmus MC-Sophie in Rotterdam. Hij heeft verschillende functies als onderzoeker en medisch specialist in binnen en buitenland. Pieter heeft tal van wetenschappelijke publicaties, lesstof en richtlijnen geschreven.
Tevens is hij lid van het Europese platform ter preventie van epidemieën.

Rianne van Gageldonk-Lafeber

Rianne van Gageldonk-LafeberDr. A.B. (Rianne) van Gageldonk-Lafeber is epidemioloog bij het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Binnen het Centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten is zij betrokken bij de reguliere surveillance van en epidemiologisch onderzoek naar respiratoire infecties.
Daarnaast is zij betrokken geweest bij diverse uitbraken van infectieziekten waaronder de influenzapandemie in 2009 en de uitbraak van ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’ (MERS-CoV).
Het opzetten van een surveillancesysteem voor ernstige luchtweginfecties is één van haar huidige prioriteiten.

Kees Ballemans

Kees Ballemans Kees Ballemans is sinds 2002 eigenaar van Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Na jarenlange ervaring als microbiologisch analist werkt Kees sinds 1990 als deskundige infectiepreventie voor zeer diverse organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandige behandelcentra. Ballemans won als enige deskundige infectiepreventie in Nederland tweemaal de Infectie Preventie Prijs van de VHIG, met een onderzoek over MRSA en de ontwikkeling van het kwaliteitshandboek endoscopen. Kees Ballemans is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Yvonne Schoon

Yvonne SchoonYvonne Schoon is vanaf 2004 klinisch geriater in het Radboudumc te Nijmegen. In 2013 promoveerde ze aan de Radboud universiteit op het gebied van vallen bij ouderen. Zorginnovatie en samenwerking met professionals binnen de zorgketen staan centraal in haar werk.
Als projectleider realiseerde ze een aantal nieuwe zorgmodellen met aantoonbare kwaliteitsverbetering: Radboudbreed het GIDZ-consultatieteam (GIDZ= Geriatrie In De Ziekenhuizen. Alle opgenomen oudere patiënten worden gescreend op kwetsbaarheid. Als eerste ziekenhuis in Nederland en Europa is dit Amerikaanse model van consultatievoering doorgevoerd, inclusief participatie van geschoolde vrijwilligers. Met als doel: welzijn te verbinden met zorg.); in 2012 met cardiologie de gezamenlijke TAVI-polikliniek; in 2014 door de preoperatieve hoofdhalsoncologie polikliniek; het bevorderen van zelfmanagement bij vallende ouderen (Senior Stap Studie); het bevorderen van gezamenlijke besluitvorming bij oudere kankerpatiënten (EasyGo-studie), etc..
Sinds 2015 is Yvonne tevens afdelingshoofd van de Spoedeisende Hulp van het Radboudumc. Ook binnen de spoedzorg kan de zorg meer passend en doelmatiger worden ingericht. Het beter voorbereid zijn op een griepepidemie is daar een voorbeeld van.

Jacqueline Vernooij

Jacqueline VernooijJacqueline Vernooij is anesthesioloog en filosoof. Ik woon in Lathum samen met mijn man en onze zoon en werk als anesthesioloog in Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem (daarvoor MC Haaglanden, UMCU, Erasmuskinder MC, Langeland ZH).
Na mijn studie Geneeskunde heb ik filosofie gestudeerd in deeltijd aan de Universiteit van Utrecht. Die studie heb ik in 2007 afgerond. Het doel van deze studie was voor mij altijd het filosofisch bezig zijn, de verwondering. Dat ben ik naast mijn werk steeds blijven doen.
Praktische filosofie is mijn richting, daarin ben ik afgestudeerd. De huidige tijd heeft volgens mij veel behoefte aan zogenaamde "trage vragen" en langzaam denken. En dat doen filosofen. Dat is voor mij de reden om Spiegelland te beginnen. Waarom Spiegelland? Ik wil mensen helpen met denken, vooral over trage vragen.
Sinds 2008 ben ik ook teamtrainer, sinds 2014 gediplomeerd. In de teamtraining, waarbij gebruik gemaakt wordt van simulatie, worden inzichten bereikt tijdens en dankzij de debriefing. Een debriefing is een reflectiegesprek.

Pieter Sloot

Pieter SlootPieter Sloot is kwaliteitscoördinator en veranderkundige. Na de opleiding klinisch chemie en HBO medisch microbiologisch analist en werkte Pieter, in de jaren tachtig, als analist bij verschillende microbiologische en immunologische laboratoria. Microbiologisch een interessante periode vanwege de HIV epidemie. Eind jaren tachtig werd hij ziekenhuishygiënist en deed ervaring op met MRSA, Contactpersonen Infectie Preventie en de luchtbeheersing operatiekamers. Bij de VHIG was hij lid congres commissie, voorzitter Regio Midden/Oost en voorzitter commissie Kwaliteit & Beleid. Bij VCCN was Pieter lid commissie congressen en opleidingen. Hij was mede auteur en trainer van Stof en Kiem Arme Ruimten (SKAR gedragstraining). In 2000 volgde hij de kwaliteitsmanagement opleiding en werd coördinator kwaliteit & veiligheid in Rijnstate ziekenhuis Arnhem. Daar is hij 18 jaar betrokken geweest bij kwaliteitsonderzoeken, audit(beleid), verbeter- en verandertrajecten, prospectieve risico inventarisaties en begeleide hij 46 stagiaires. Hij gaf o.a. les in projectmatig werken, audits en kwaliteitsmanagement. In 2018 is hij gestopt in Rijnstate en wijdt zijn tijd aan STIP en zijn andere eigen activiteiten.

 

Carolien Oldenkamp

Carolien Oldenkamp - Berkelaar Carolien Oldenkamp - Berkelaar heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Foto's

Hier vindt u een foto-impressie van Summerschool 2018. Klik hier om de presentatie te starten.

Downloads

De presentaties van de sprekers (en workshops) kunt u hier downloaden:

 1. Wat is Influenza (Griep)?, Pieter Fraaij
 2. Influenza de cijfers op een rij - influenza surveillance in Nederland 2017/2018, Rianne van Gageldonk
 3. Filosofisch gesprek over wel / niet vaccineren tegen griep, Jacqueline Vernooij
 4. Influenza vaccinatie voor zorgpersoneel, Marcel Jonges
 5. Griepvaccinatiegraad beïnvloed door sociale media, Piek Vossen
 6. Workshop griep, Kees Ballemans
 7. Griep vaccinatieplan, Carolien Oldenkamp
 8. Griep noodplan, Yvonne Schoon

Locatie

Van der Valk Hotel Veenendaal

Van der Valk VeenendaalMet 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

Evaluatie

De evaluatie van Summerschool 2018 kunt u hier downloaden.


Categorie