Menu

Met dank aan

Met dank aan

Met dank aan

AfdrukkenE-Mail Adres

2022 Summer School

Datum:
di, 28 juni 2022
Einde:
di, 28 juni 2022
Code:
SUM22
Prijs v.a.:
€ 99
Plaats:
Nijkerk
50
Contactpersoon:

Omschrijving

Summer School - 2022
Uitbraken in verpleeghuizen  

Dinsdag 28 juni 2022, de Schakel in Nijkerk

Algemeen

Inleiding

pmw

Summerschool 2023 is vroeg dit jaar! de opzet van het programma is als vanouds. Praktische informatie over enkele infectiepreventieonderwerpen en workshops.

Dit jaar wordt tijd ingeruimd voor microbiologie, BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) en schurft. Theorie en praktijk gaan hand in hand.

Summerschool is gratis voor de door STIP opgeleide CIP en IPA!
Wil je als CIP of IPA bijdragen aan het programma?  Dit is altijd mogelijk bij de workshops. Laat het ons weten! Je wordt uiteraard door STIP begeleid, 

Doel

Leer hoe je vanuit jouw functie kennis verzamelt over microbiologie, die in jouw eigen organisatie kunt verschreiden. 

 

Doelgroep

  • > Contactpersonen voor Infectie Preventie (CIP)
  • > Infectie Preventie Adviseurs (IPA)
  • > Kwaliteitsmedewerkers
  • > Verpleegkundigen / Verzorgenden (+ Infectie Preventie als aandachtsgebied)
  • > Specialisten Ouderengeneeskunde
  • > Andere belangstellenden

loesje

Voorbereiding & Studieduur

De deelnemer is op de hoogte van de richtlijnen rond de diverse infectiezieketen en micro-organismen en de afgelopen en huidige praktijk rond bijvoorbeeld corona in de eigen instelling.

Accreditatie

Accreditatie Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals wordt aangevraagd.

Kosten

  • Contactpersonen Infectie Preventie / hygiëne kwaliteitsmedewerkers/ zorgmedewerkers (de handen aan het bed) (€ 99,- )
  • Kwaliteitsfunctionarissen, deskundigen infectiepreventie, teamleiders ea. (€ 155 )
  • Contactpersonen Infectie Preventie (CIP) en Infectie Preventie Adviseurs (IPA) die door STIP zijn opgeleid: gratis *)

*) Gratis opgeven en je komt niet? Bij no-show en bij afmelding na 7 dagen voor de bijeenkomst ontvang je achteraf een factuur voor € 99,-. 

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Programma

Programma

9:00 - 9:25    

Ontvangst en inschrijven

9:25 - 9:30    

Pieter Sloot introduceert de dagvoorzitter
Wie meldt zich aan voor dagvoorzitter

9:30 - 10:00  

 

Microbiologie 
Naam, deskundige infectiepreventie 

10:00 - 10:30    

Titel

Naam, functie 

10:30 - 11:00    

Koffie pauze

11:00 - 11:30    

Titel 
Naam, functie

11:30 - 12:15    

Presentaties STIP Trofee 

Sensire (Marenka Geefhuizen): Eerste Hulp bij Schoonmaak (=Winnaar)
 
12:15 - 12:30      

12:30

- 12:35      
12:35 - 13:35    

Lunch pauze

13:35 - 14:20    

Caroussel Workshops Ronde 1 (deelnemers blijven zitten)

14:20   14.25     Wisseltijd Workshopbegeleider + Adviseur

14:25 - 15:10    

Caroussel Workshop Ronde 2 (deelnemers blijven zitten)

15.10 - 15.40     Theepauze + wisseltijd workshopbegeleider + Adviseur

15.40 - 16.25      Caroussel Workshop Ronde 3

16.25 - 16.45     Terugkoppeling ervaringen delen in de zaal + afronding


16.45 - 17.15      Hapje en drankje

 

 

 

 

  

Sprekers

Ted van Essen

 Ted van Essen

Ted van Essen was tot 2016 huisarts in Amersfoort. Hij deed wetenschappelijk onderzoek in het UMC Utrecht over de griepprik en houdt lezingen over gezond ouder worden. Daarnaast is 'Dokter Ted' wekelijks te zien in Tijd voor MAX.

Judith van den Besselaar

 

JudithvdBesselaar 6

Drs. Judith van den Besselaar is in opleiding tot klinisch geriater met werkervaring in de neurologie, interne geneeskunde en geriatrie. Judith heeft tijdelijk haar opleiding onderbroken voor een promotietraject. Haar promotietraject richtte zich in eerste instantie op het Eerstelijnsverblijf (ELV). Echter, door de coronapandemie kwam een groot deel van dit onderzoek stil te liggen. Vanwege nieuwe urgente zorgvragen houdt zij zich sinds april 2020 bezig met de verspreiding van corona in verpleeghuizen. Daarnaast heeft zij meegewerkt aan een onderzoek naar de ervaringen van mantelzorgers met de bezoekregeling van de verpleeghuizen gedurende de eerste golf van de pandemie en naar gevoelens van depressie, angst en controle bij thuiswonende ouderen gedurende de eerste golf van de pandemie.

 

Hans Zaaijer

 

 Hans Zaaijer

Prof.dr. Hans L. Zaaijer (Rotterdam, 1956) is arts-microbioloog bij Sanquin Bloedvoorziening en bij het AUMC, afdeling Klinische Virologie. Sinds 1992 verdiept Zaaijer zich in bloedoverdraagbare infecties. Hij is co-auteur bij richtlijnen voor preventie van iatrogene transmissie van HBV/HCV/HIV; voor het afhandelen van prikaccidenten; en voor de screening van bloed- en orgaandonors. Zijn team op Sanquin is actief bij de detectie en monitoring van emerging infections.

Ger Rijkers

Ger Rijkers

Ger Rijkers (1952) is emeritus Professor in de Biomedical and Life Sciences, University College Roosevelt (UCR), Middelburg en Universiteit van Utrecht en medisch immunoloog bij het Microvida Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie van het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Rijkers heeft biologie gestudeerd in Wageningen en is vervolgens opgeleid tot medisch immunoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Vervolgens werkte hij in het UMC Utrecht aan mucosale immuniteit en in het Sint Antoniusziekenhuis, Nieuwegein, aan vaccinatie van risicogroepen. Rijkers is co-editor in chief van Pneumonia en gast-redacteur van een themanummer van Vaccines over Global Analysis of SARS-CoV-2 Serology. Ger Rijkers is met Frans Kroese auteur van het Leerboek Immunologie waarvan de derde druk eind 2022 verschijnt bij BSL. Ger Rijkers is 46 jaar getrouwd geweest met Riky Lievendag (✝ februari 2020), ze hebben 3 volwassen kinderen en 3 kleinkinderen.

Monica de Leeuw

monica de leeuw

Monica de Leeuw werkt sinds januari 2021 in het Jeroen Bosch ziekenhuis als Deskundige Infectiepreventie en Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen. Als Deskundige Infectiepreventie is zij verantwoordelijk voor het infectiepreventiebeleid en geeft gevraagd en ongevraagd advies met het doel verspreiding van micro-organismen te voorkomen. Voor de functie van Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen is zij onder andere verantwoordelijk voor de steriele medische hulpmiddelen in het ziekenhuis en herverwerking van het instrumentarium. Daarvoor heeft Monica vanaf 2017 in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis gewerkt als Deskundige Infectiepreventie en had vanuit deze functie regelmatig contact met verpleeghuizen. Ook was zij eerder coördinerend wijkverpleegkundige. In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis was zij coördinator van een 2 jaar durende VRE-uitbraak op meerdere afdelingen. Ook de gehele Covid-19 periode heeft Monica te maken gehad met het dagelijks opstellen van nieuwe beleid, uitbraken onder medewerkers en patiënten en problemen met betrekking tot de levering van persoonlijke beschermingsmiddelen en steriele medische hulpmiddelen. 

Ellen Broekhof

 Pasfoto Ellen Broekhof

Ellen Broekhof is sinds 1991 werkzaam bij 's Heeren Loo. Begonnen als Z- verpleegkundige. De afgelopen jaren veel verschillende functies gehad binnen 's Heeren Loo maar 1 onderwerp dat bleef haar energie geven dat is infectiepreventie. Een boeiend onderwerp waar in de gehandicaptenzorg nog weinig de focus op lag. Maar daar bracht Covid-19 toch een verandering in. Ze is ook betrokken geweest bij het crisisteam rond om covid-19. Afgelopen jaren verschillende opleidingen gedaan op het gebied van infectiepreventie, deelgenomen in het crisisteam van covid-19 en mag zich nu dagelijks bezig houden met preventie op infecties.

Yvette Bakker-Prins

 

 Yvette Bakker 20210819 192423

 

Yvette Bakker-Prins is sinds 2000 werkzaam bij Coloriet, een middelgrote zorgorganisatie in Flevoland met intramurale zorg, revalidatie, thuiszorg, dagverzorging en eerstelijns behandeling. Begonnen als verpleegkundige en via een functie als leidinggevende op een PG afdeling doorgestroomd naar de functie van adviseur kwaliteit en veiligheid. Meerdere onderwerpen in de portefeuille, waaronder infectiepreventie. Sinds 2015 contactpersoon infectiepreventie en samen met collega cip-er infectiepreventie weer op de kaart gezet. Inmiddels heeft iedere locatie en wijkzorgteam 1 of meerdere cip-ers! Lid van de infectiepreventiecommissie en deelgenomen aan het crisisteam Corona. Ik schrijf werkinstructies, geef trainingen, ondersteun bij implementatie en voer audits uit.

Biep van de Groep

 BiepvandeGroep

Biep van de Groep is werkzaam als infectiepreventieadviseur (IPA) in Zorg- en Wooncentrum De Haven in Bunschoten–Spakenburg. Biep maakt deel uit van de hygiëne en infectiepreventiecommissie (HIP-commissie). In coronatijd waren er periodes dat deze commissie dagelijks bij elkaar kwam. Als teamleider en verpleegkundige weet ze wat er speelt op de werkvloer en dat neemt ze mee naar de HIP-commissie. In het zorg- en wooncentrum zijn achttien afdelingen. Elke afdeling heeft een aandachtsvelder HIP. Deze aandachtsvelders komen vier keer per jaar bij elkaar en zij doen twee keer per maand een audit op handhygiëne. Biep stuurt als IPA de aandachtsvelders hygiëne en infectiepreventie aan. Dit is leuk om te doen, omdat de medewerkers van de werkvloer zich bewust moeten zijn dat hygiëne bij jezelf begint en je van alles over kan dragen aan de zorgvrager.

Foto's

Downloads

Downloads

De presentaties zijn hier te downloaden:

Covid-19 Antistoffen in de populatie van Sanquin
Hans Zaaijer, arts-microbioloog/viroloog bij Sanquin en AUMC 

Uitbraakbeleid van COVID-19 in verpleeghuizen gedurende de tweede en derde golf van de coronapandemie
Judith van den Besselaar, arts-onderzoeker (promovendus)  Amsterdam UMC 

Immunologie van Covid-19 en toekomstig vaccinatie beleid 
Ger Rijkers, medisch immunoloog en onderzoeker, Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ)

 

Presentatie werkwijze STIP Infectie Preventie Trofee 

 

Locatie

De Schakel Nijkerk

deSchakel Centraal in Nederland gelegen, aan de rand van de bosrijke Veluwe. De Schakel is op korte loopafstand van NS station Nijkerk (200 meter).

Vergader- & Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10
3862 CX Nijkerk
Tel. +31 (0)33 246 08 04

Parkeergelegenheid
Naast gratis parkeren op het eigen terrein en bij het station, kunnen gasten van De Schakel gratis parkeren aande Oranjelaan met een parkeerschijf. Deze zijn evt te lenen bij de Schakel.
Betaald parkeren kan in de parkeergarage de Oosterpoort (schuin tegen over de Schakel). Uurtarief is € 0,90. In de Schakel zijn dagkaarten verkrijgbaar voor € 5,00. Deze parkeergarage is 24 uur per dag open.

Plan uw route naar De Schakel

 

Evaluatie

evaluatie Elke STIP activiteit wordt geëvalueerd. De evaluatie van de Summer School 2022 volgt. 

 

 


Categorie

Selecteer uw functie