Menu

Met dank aan

AfdrukkenE-Mail Adres

2024 Summer School

Datum:
vr, 21 juni 2024
Einde:
vr, 21 juni 2024
Code:
SUM24
Prijs v.a.:
€ 99
Plaats:
Nijkerk

Omschrijving

Summerschool - 2024
 

Vrijdag  21 juni 2024, de Schakel in Nijkerk

 

Algemeen

Inleiding

pmw

Dit jaar wordt tijd ingeruimd voor microbiologie, de STIP Trofee en reinigen en desinfecteren en andere onderwerpen. Theorie en praktijk gaan hand in hand.

STIP biedt deze dag ruim baan voor jullie praktijkervaringen. Heb jij interessante verbeteringen doorgevoerd en wil je dit delen?
Meld je snel aan bij STIP! Het programma wordt daarmee echt door en voor jou! We leren van elkaar, is de filosofie.
 

Summerschool besteedt zoals gebruikelijk aandacht aan de praktijk van infectiepreventie en is altijd interactief.
Naast de praktijkverhalen van collega's in de ochtend, is 's middags een uitgebreide workshop rond reiniging en desinfectie. Je gaat zelf aan de slag, zodat je een plannetje voor je eigen organisatie maakt.

Beleef het zelf en meld je nu aan!
Neem jouw protocollen mee!

Summerschool is gratis voor de door STIP opgeleide CIP en IPA!
Wil je als CIP of IPA bijdragen aan het programma?  Dit is altijd mogelijk bij de workshops. Laat het ons weten! Je wordt uiteraard door STIP begeleid, 

STIP Trofee
De STIP Trofee is de tweejaarlijkse infectiepreventieprijs voor alle medewerkers uit zorgorganisaties voor langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, woonzorgcentra, kleinschalig wonen, gehandicaptenzorg en de thuiszorg. De STIP Trofee heeft tot doel de kennis op het gebied van hygiëne en infectiepreventie ten behoeve van kwetsbaren in deze zorgorganisaties te verhogen.

Om voor deze prijs in aanmerking te kunnen komen, sturen deelnemers een infectiepreventieproject, een scholingstraject, een PR-campagne of andere (bijzondere) verbeteractie op het gebied van hygiëne en infectiepreventie in. Voorwaarde is dat anderen dit ook kunnen gebruiken in hun instelling.
Als prijs ontvangt de winnaar € 1000,- voor infectiepreventieverbeteractie, zoals deskundigheidsbevordering! De presentatie en uitreiking van de Trofee vindt plaats tijdens de Summerschool.

Doel

Ontvang kennis over microbiologie en reinigen & desinfecteren om in jouw organisatie toe te kunnen passen. 

 

Doelgroep

  • > Contactpersonen voor Infectie Preventie (CIP)
  • > Infectie Preventie Adviseurs (IPA)
  • > Kwaliteitsmedewerkers
  • > Verpleegkundigen / Verzorgenden (+ Infectie Preventie als aandachtsgebied)
  • > Specialisten Ouderengeneeskunde
  • > Andere belangstellenden

 

Voorbereiding & Studieduur

De deelnemer neemt de protocollen rond reiniging en desinfectie uit de eigen instelling mee.

Accreditatie

Accreditatie Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals wordt aangevraagd.

Kosten

  • Contactpersonen Infectie Preventie / hygiëne kwaliteitsmedewerkers/ zorgmedewerkers (de handen aan het bed) (€ 99,- )
  • Kwaliteitsfunctionarissen, deskundigen infectiepreventie, teamleiders ea. (€ 158 )
  • Contactpersonen Infectie Preventie (CIP) en Infectie Preventie Adviseurs (IPA) die door STIP zijn opgeleid: gratis *)

*) Gratis opgeven en je komt niet? Bij no-show en bij afmelding na 7 dagen voor de bijeenkomst ontvang je achteraf een factuur voor € 99,-. 

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG). Alleen uw naam, functie en instelling worden gedeeld met aanwezige sponsoren. Indien u bezwaar heeft: mail naar info@infectiepreventieopleidingen.nl.

Programma

Programma volgt

9:00 - 9:30    

Ontvangst en inschrijven

9:30 - 9:35    

Opening dagvoorzitter 

9:35 - 10:15  

 

 De onzichtbare verwekkers van infecties
Ellen Nieuwkoop, deskundige infectiepreventie Unic Medical Services BV
Welke micro-organismen komen we tegen als verwekkers van infecties. Hoe herkennen we ze, wat kunnen we doen om overdracht tegen te gaan.

10:15 - 10:55    

 Plaagdieren, de zichtbare organismen
Spreker volgt
Plaagdieren vormen een steeds groter probleem. Hoe herkennen we bijtijds problemen, wat kunnen en mogen we doen om plaagdieren in onze zorginstellingen tegen te gaan?

 10:55 - 11:20    

Koffie pauze

11:20 - 11:50    

CIP in verpleeghuizen, inventarisatie
Iris van der Horst, Onderzoeker Afdeling Medische Microbiologie & Infectiepreventie
Amsterdam Public Health research institute VUmc
Onderzoek naar nut, noodzaak en inzet van CIP in verpleeghuizen en inventarisatie bij aanwezigen.

11:50 - 12:20    

 STIP Trofee:
presentaties van de genomineerden

1. Hippie Markt (Hof van Batenstein, Vianen)
Sybrichje Piekema, verpleegkundige

2. Infectiepreventie dag ('s Heerenloo, Apeldoorn)
Ellen Broekhof, stafmedewerker infectiepreventie 

12:20 - 12:30    

 Uitreiking STIP Trofee door de jury

12:30 - 13:30    

Lunch pauze 

13:30 - 14:45    

Workshops reiniging en desinfectie in de praktijk. 
Iris Rutgers, deskundige infectiepreventie
Ga aan de slag met elkaar. Leer van elkaar. Maak een werklijstje voor je eigen instelling!

14:45  - 15.10     Theepauze
15:10 - 15:50    

Workshop (vervolg)

15.50 - 16.20    

Infectiepreventie en zichtbaarheid
Anne Marieke Aling, MSc + deskunige infectiepreventie Noordwest Ziekenhuisgroep
'Hoe maak je iets wat niet zichtbaar is tastbaar en zichtbaar?’
#factsheets - In 1 oogopslag de meest relevant informatie. Ingedeeld in verschillende categorieën, zodat een bondig overzicht ontstaat van de karakteristieken van een ziektebeeld of micro-organisme.

16.20 - 17.00     Drankje en hapje

 

 

 

 

 

  

Sprekers

 

Ellen Nieuwkoop

ellennieuwkoop

Ellen Nieuwkoop is jarenlang werkzaam geweest als medisch microbiologisch analist. In 2012 heeft zij haar opleiding tot deskundige infectiepreventie afgerond. Momenteel ondersteunt zij ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen en organisaties in de gehandicapten sector.

 

Iris van der Horst

Iris van der Horst

Onderzoeker Iris van der Horst heeft haar Masteropleiding biomedische wetenschappen afgerond, met een verdieping in infectieziekten. Tijdens en na haar studie deed zij onderzoek naar de preventie en bestrijding van uitbraken van virale luchtweginfecties in de verpleeghuissector (Het CIAO project), bij de afdeling ouderengeneeskunde van het Amsterdam UMC. Inmiddels is dat project afgerond en doet zij onderzoek bij een andere afdeling van het Amsterdam UMC, afdeling medische microbiologie en infectiepreventie. Samen met haar collega’s Mireille Dekker en Sacha Kuil (GGD Amsterdam) doet zij nu onderzoek naar contactpersonen infectiepreventie in de verpleeghuissector (CIP-V). Binnen het CIP-V onderzoek zal er in kaart worden gebracht hoe infectiepreventie is ingebed in verpleeghuisorganisaties in zorgregio Noord-Holland en Flevoland.

Anne-Marieke Aling

 Anne Marieke Aling

Anne-Marieke is jaren werkzaam geweest als zelfstandige marketing communicatie consultant.  In 2013 gooide zij het roer om. Na een studie gezondheidswetenschappen, met specialisatie infectieziekten, ging ze werken op afdeling infectiepreventie bij Noordwest Ziekenhuisgroep en begon de opleiding voor deskundige infectiepreventie in het jaar dat de coronapandemie de wereld over ging. Sindsdien combineert ze met beide expertises: communicatie en infectiepreventie. Want de grote uitdaging is natuurlijk: hoe maak je iets zichtbaar wat niet zichtbaar is? Hoe verhoog je de betrokkenheid en daarmee de naleving van beleid, wat, als het goed wordt uitgevoerd, iets voorkomt, en er dus niet is?

 

Iris Rutgers

ellennieuwkoopIris Rutgers 

Oorspronkelijk opgeleid als microbiologisch analist werkt Iris sinds 2003 als Deskundige Infectiepreventie.

Ooit begonnen in het Haga ziekenhuis (Den Haag), kwam ze via het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis (Woerden), het Medische Spectrum Twente (Enschede) uit in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.

In 2017 heeft ze de overstap gemaakt naar de sector Verpleeg- en Verzorgingshuizen. Dit omvat tevens Wooncentra en Thuiszorg.

Tegelijkertijd is Iris gestart als Zelfstandige Deskundige Infectiepreventie voor particuliere behandelcentra, revalidatie en psychiatrie.

Daarnaast is ze vanaf 2017 actief in de regiegroep Zipnet. De regiegroep heeft als taak het vertalen van landelijke richtlijnen op het gebied van infectiepreventie ( zoals SRI, RIVM, LCI, Verenso) naar voor de praktijk werkzame handleidingen, protocollen en beleidsdocumenten.

 

Sybrichje Piekema

 Sybrichje

Sybrichje is al jaren in het zorg vak en is sinds 2019 werkzaam bij ZorgSpectrum. In eerste instantie als VIG er op de pg-afdeling. Hierna is ze bij zorgspectrum de GVP opleiding gaan doen. In 2021 durfde ze de stap te zetten als verpleegkundige en mede dankzij hulp van haar collega's/werkbegeleiders behaalde ze in 2023 haar diploma als verpleegkundige.Voor haar studie moest zij een verbeterplan voor de opleiding examineren. En aangezien ze kennisdeler is als infectie/preventie commissie kwam haar plan voor de hippie markt.
Hoe mooi is het op een laag drempelig / vrolijke manier iedereen te kunnen bereiken in de infectie/preventie wereld? Met de hippiemarkt en partner in crime Ingrid Adriaans proberen zij dit te bereiken.

Ellen Broekhof

 Ellen Broekhof

Ellen Broekhof werkt al meer dan 30 jaar bij 's Heeren Loo. Bij 's Heeren Loo staan we klaar voor mensen met een licht tot ernstig verstandelijke beperking of andere beperking, en hun verwanten. Ellen is begonnen als z- verpleegkundige en na verschillende functies in de organisatie en bijbehorende opleidingen gehad te hebben, nu volledig gaan focussen op infectiepreventie. Een uitdaging is hoe laat je infectiepreventie aan sluiten en/of behouden bij zowel de woon als dagbestedingslocaties, waarbij je te maken hebt met verschillende intensiviteit van zorg en/of begeleiding.

 

Foto's

Downloads

Downloads

De presentaties zijn hier te downloaden:

 

Locatie

De Schakel Nijkerk

deSchakel Centraal in Nederland gelegen, aan de rand van de bosrijke Veluwe. De Schakel is op korte loopafstand van NS station Nijkerk.

Vergader- & Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10
3862 CX Nijkerk
Tel. +31 (0)33 246 08 04

Parkeergelegenheid
Naast gratis parkeren op het eigen terrein en bij het station, kunnen gasten van De Schakel ook betaald parkeren in de parkeergarage de Oosterpoort (schuin tegen over de Schakel). De parkeertarrieven zijn € 0,90 per uur. In de Schakel zijn dagkaarten verkrijgbaar voor € 5,00. Deze parkeergarage is 24 uur per dag open!

Plan uw route naar De Schakel

 

Evaluatie

evaluatie Elke STIP activiteit wordt geëvalueerd. De evaluatie van de Summer School 2022 volgt. 

 

 

 

 


Deze activiteit boeken: 2024 Summer School

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTWDeelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie