Menu

AfdrukkenE-Mail Adres

Antibioticaresistentie en typering

Datum:
vr, 27 sept 2024
Code:
TYP24a
Prijs v.a.:
€ 375
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

Antibioticaresistentie en typering

Algemeen

Inleiding

Antibioticaresistentie en typeringSteeds meer bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dat heeft ernstige gevolgen. Als we nu niets doen, zijn aan gewone behandelingen en operaties in de toekomst grote gezondheidsrisico's verbonden.
Ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn, worden dan weer levensgevaarlijk. Antibioticaresistentie vormt een 'onzichtbare', wereldwijde dreiging voor de gezondheid.
Samen met professionals in de zorg, veehouderij, voeding en milieu ondernemen de ministeries van VWS, EZ en I&M nationaal en internationaal actie. Hun integrale 'One Health'-aanpak richt zich onder andere op zorgvuldig gebruik van antibiotica, stimuleren van infectiepreventie, verbeteren van monitoring en toezicht, onderzoek naar nieuwe middelen en alternatieven en communicatie. 

Doel

De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag kennis over:

 1. antibiotica resistentie (ABR), mechanismen waardoor deze resistentie kan ontstaan en het belang van maatregelen;
 2. typeringsmogelijkheden van bacteriën waardoor verschillende stammen gevolgd kunnen worden;
 3. nut en noodzaak van typeringen in relatie tot outbreak management en infectiepreventie maatregelen.

Doelgroep

 • Deskundigen infectiepreventie
 • Artsen microbioloog
 • Analisten
 • Overige geïnteresseerden

Inhoud training

Tijdens deze training gaan wij ons verdiepen in antibioticaresistentie en typeringen. Waarom worden micro-organismen resistent, waar zit de resistentie, wat zijn triggers voor resistentie, waar grijpt de resistentie aan bij het micro-organisme?

Door typering van multiresistente bacteriën weten wij welke bacteriën hetzelfde zijn en hoe de verspreiding waarschijnlijk heeft plaats gevonden. Hierdoor kunnen gerichte maatregelen genomen worden zoals: wie is gekoloniseerd met multiresistente bacteriën, welke verspreidingswegen dienen geblokkeerd te worden, welke extra maatregelen genomen moeten worden, etc.

Onderdeel van de training:

Wat is multiresistente en hoe ontstaat het;

 • Wat is multiresistente en hoe ontstaat het;
 • Wat is bacterie typering
 • Verschillende soorten typeringen
 • Mogelijkheden voor typeringen
 • Meest gebruikte typeringen
 • Nut en noodzaak typering
 • Interpretatie uitslagen voor een effectieve infectiepreventie aanpak.

Voorbereiding & Studieduur

Ter voorbereiding dient de deelnemer zich te verdiepen in de werkwijzen en procedures die in de eigen organisatie gebruikt worden.

Trainingsdagen en inschrijving

De kosten voor VHIG leden bedragen € 375,-. inclusief koffie/thee, lunch en syllabus.
De kosten voor de door STIP opgeleide CIP en IPA bedragen € 375,-. inclusief koffie/thee, lunch en syllabus.

De kosten (voor niet VHIG leden) bedragen € 390,-. inclusief koffie/thee, lunch en syllabus.

De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.

Accreditatie

 • VHIG: in aanvraag 

Aanvullende informatie

De training start bij een deelname van minimaal 18 personen, groepsgrootte is maximaal 24 personen.

Evaluatie

STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.

Programma

Programma

 9:00 -  9:30     Ontvangst
 9:30 -  9:45     Introductie STIP
 9:45 - 10:40     Antibioticaresistentie, mechanismen en aangrijpingspunten van resistentie van micro-organismen
Fer Vlaspolder, arts-microbioloog
10:40 - 10:50     koffiepauze
10:50 - 11:40     Typering door het RIVM: van bacterie en sequence read tot plasmiden en wgMLST
Antoni Hendrickx, moleculair microbioloog, RIVM
11:40 - 12:30     Introductie infectiepreventie en typeringen
Veronica Weterings, deskundige infectiepreventie Amphia ziekenhuis
12:30 - 13:15     Lunch
13:15 - 16:15    

Workshops
ABR, typeringen en infectiepreventie in de praktijk: onder begeleiding van de docenten passeren diverse praktijksituaties de revue.
Heeft u al vragen? Stuurt u deze vooraf in.

16:15 - 16:30     Terugkoppeling en evaluatie
16:30         Sluiting

Trainers

Veronica Weterings

Veronica WeteringsVeronica Weterings startte haar loopbaan in 2002 als microbiologisch analist in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Na 8 jaar maakte zij de overstap naar de functie deskundige infectiepreventie en is zeer actief op het gebied van infectiepreventie en antimicrobiële resistentie.
Veronica is op 12 oktober 2022 gepromoveerd aan de Radboud universiteit met haar thesis ‘'Control of Multidrug-Resistant Microorganisms In Dutch Healthcare Settings'. 
Veronica is betrokken bij het beheersen van diverse (grote) uitbraken met bijzonder resistente micro-organismen in de ziekenhuis- en verpleeghuissetting, waarbij typeringen van de micro-organismen haar bijzondere interesse heeft.
Daarnaast is zij namens de VHIG benoemd tot lid van de NVMM werkgroep Microbiële typering in het kader van infectiepreventie.

Antoni Hendrickx

 AntoniHendrickxDr. ing. Antoni P.A. Hendrickx is een moleculair microbioloog die sinds 2019 werkzaam is bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven (RIVM). Zijn onderzoek is gefocust op bijzonder resistente bacteriën met een nadruk op de moleculaire karakterisatie van bacteriële isolaten en hun resistentie plasmiden met behulp van onder andere short-read en long-read genome sequencing. Antoni is de coördinator van de nationale surveillance van meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), meticilline-resistente Staphylococcus argenteus (MRSArg), carbapenemase-producerende Enterobacterales (CPE) en carbapenemase-producerende Pseudomonas aeruginosa (CPPA). Antoni werkt mee aan de jaarlijkse Nethmap rapporten over antibiotica resistentie bij klinisch relevante bacteriën. Daarnaast is hij actief betrokken bij meerdere (inter-) nationale projecten waarbij onderzoek wordt verricht naar de opkomst, verspreiding en transmissie van bijzonder resistente micro-organismen.

Fer Vlaspolder

fervlaspolderFerdinand Vlaspolder, geboren in Rotterdam (1952), waar hij zijn laboratoriumopleiding genoot en werkzaam was als analist gedurende 3 jaar. Na de militaire dienstplicht begon hij de studie geneeskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam (1974-1981).
Alvorens hij zijn specialisatie tot arts-microbioloog begon in Utrecht (1984) werkte hij 3 jaar als GGD arts. Gedurende zijn specialisatie (1984-1989) startte hij zijn promotie onderzoek, hetgeen werd afgerond met een proefschrift in 1990. Het vak als arts-microbioloog verrichtte hij in verschillende Nederlandse ziekenhuizen.
Sinds 2013 was hij werkzaam in de diverse ziekenhuizen. (Maasstadziekenhuis, Rotterdam; Oogziekenhuis, Rotterdam; Het VanWeel-Bethesdaziekenhuis, Dirksland; Medisch centrum Spijkenisse).
Hij publiceerde en presenteerde over uiteenlopende onderwerpen binnen de medische microbiologie.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Locatie

Van der Valk Hotel Veenendaal

Van der Valk VeenendaalMet 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

Evaluatie

Hieronder vindt u de evaluaties van eerdere trainingen Antibioticaresistentie en typering


Deze activiteit boeken: Antibioticaresistentie en typering

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW


Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie